mamaplus

Postul la copii, femei însărcinate şi în perioada de alăptare. Sfaturi utile de la un nutriționist

0
//
12.12.2019

Încă ne aflăm în postul Crăciunului, perioadă în care mulţi dintre noi rămân fără inspiraţie în privinţa meselor sănătoase şi, pentru că nu ne dorim să ducem lipsă de nutrienţii necesari, nutriționista Patricia Rusu vine cu câteva recomandări speciale pentru mămici și pici.

”Femeile însărcinate sau care alăptează sunt femei absolut sănătoase, normale, nu cred că trebuie să le punem la colţ în perioada postului. Dacă echilibrezi aportul pentru fiecare categorie alimentară, te simţi bine şi nu ai alte probleme reperate de către specialistul care te supraveghează, postul poate să fie chiar binevenit: poate ajuta o gravidă la un tranzit mai bun, sau poate ajuta un bebeluş să scape de gaze şi colici, chiar.

De exemplu, copiii mei mănâncă „de post” zilnic. Singura masă pe care nu o „controlez” este cea de la prânz, când sunt la şcoală. În rest, gătesc şi pregătesc doar de post. Eu susţin săptămânal cursuri de gătit pentru copii cu vârste între 6-14 ani, şi sunt surprinsă de cât de săracă este varietatea de alimente pentru copii acasă. Îţi vine să crezi că am întâlnit copii care până la 12 ani nu au cunoscut gustul bananei? Sau a unui ananas? Sau ultima dată când au mâncat un măr a fost când i s-a oferit de un copil din clasa alăturată? Asta ne face să ne punem marea întrebare: DE CE? Şi răspunsul este evident: părinţii lor nu mănâncă fructe, deci nu mănâncă nici ei. Mulţi părinţi cumpără fructe acasă, dar nu se oferă pe ei ca exemplu.

Copiii îşi urmează eroii, şi cine sunt eroii lor? Părinţii, evident. Deci, vă rog, faceţi-vă un bine atât vouă, cât şi copiilor voştri şi mâncaţi fructele alea. Optaţi pentru culorile şi alimentele vii, căci vă vor aduce numai beneficii: pe ele scrie VIAŢĂ, pe ale scrie SĂNĂTATE. Ok, combinaţi-le cu plăcerile clasice ale consumerismului, însă puneţi-le întotdeauna pe piedestal. Mergeţi pe principiul care nu dă greş, anume 80% sănătos, 20% doar gustos. Nu veţi regreta şi, în plus, veţi clădi o fundaţie solidă pentru sănătatea copiilor voştri. Şi da, în acest sens, postul este extrem de favorabil, DACĂ se respectă toate cele amintite mai sus.”, a subliniat nutriționista Patricia Rusu într-un interviu.