Infertilitatea este o problemă din ce în ce mai răspândită în întreaga lume, ceea ce face ca numărul studiilor care caută să descopere cât mai multe dintre cauzele acesteia să fie în creștere. Identificarea factorilor modificabili care duc la infertilitate poate ajuta cuplurile să conceapă mai repede un copil, ceea ce înseamnă mai puțin stres și o cheltuială mai mică cu tratamentele pentru fertilitate.

mamaplus

1. Zahărul – inamicul numărul 1 al fertilității

Potrivit unui studiu publicat în jurnalul "Epidemiology", consumul zilnic al unei băuturi îndulcite cu zahăr, sau al mai multor astfel de băuturi, este asociat cu o scădere a șanselor de a face un copil, indiferent dacă acestea sunt consumate de bărbat sau de femeie. Până acum, puține studii au analizat legătura dintre fertilitate și băuturile îndulcite cu zahăr, cele mai multe cercetări scoțând în evidență alte legături, cum ar fi cele dintre consumul de băuturi îndulcite și creșterea în greutate, diabetul de tip 2, menstruația precoce sau scăderea în calitate a lichidului seminal la bărbați.

Studiul arată mai exact că fecundabilitatea - probabilitatea de concepție medie, lunară - era cu 25% mai redusă la femeile care consumaseră cel puțin o băutură îndulcită cu zahăr pe zi, iar la bărbați era chiar cu 33% mai redusă.

În schimb, între consumul de sucuri din fructe și fertilitate sau consumul de băuturi carbogazoase dietetice și fertilitate nu a fost identificată o legătură semnificativă.

2. Aerul poluat

Acest factor nociv provoacă milioane de decese premature anual, iar anumite cercetări arată că aerul poluat ar putea avea un impact negativ și asupra fertilității masculine.

Un studiu recent, citat de publicația britanică "Independent", a identificat o posibilă legătură între poluarea aerului și o scădere a calității lichidului seminal. Rezultatele studiului sugerează că un număr semnificativ de cupluri ar putea suferi de infertilitate din cauza poluării. Studiul este însă bazat pe observație, ceea ce înseamnă că este unul limitat, fiind nevoie de noi cercetări pentru a stabili o certitudine în privința considerării aerului poluat drept o cauză a infertilității.

Sursa