Consumul excesiv de alcool la orice etapă a ciclului menstrual reduce semnificativ șansele femeii de a rămâne însărcinată, au arătat rezultatele unui nou studiu realizat de oamenii de știință americani. În cea de-a doua jumătate a ciclului menstrual, după ovulație, chiar și trei pahare de vin pe săptămână pot reduce la jumătate probabilitatea că sarcina s-ar putea instala, consideră cercetătorii.

Faptul că alcoolul este periculos în perioada sarcinii este binecunoscut, însă ideea că ar avea o influență negativă asupra fertilității a fost mai puțin studiată, scrie bbc.com.

Medici din diverse țări ale lumii consideră că femeile nu ar trebui să consume deloc alcool. Regula se referă și la bărbații care își doresc copii în viitorul apropiat. Dincolo de aceste recomandări, există și câteva opinii privind numărul de băuturi consumate la fiecare etapă a ciclului menstrual și șansele de a concepe.

Consumul intensiv de alcool a fost definit ca mai mult de șase băuturi alcoolice pe săptămână, consumul moderat a fost definit ca trei până la șase băuturi pe săptămână, iar consumul excesiv de alcool a fost definit ca patru sau mai multe băuturi într-o singură zi. 

Fiecare băutură consta dintr-un pahar de bere de 355 ml, un pahar de vin de 148 mililitri sau un pahar de băutură spirtoasă de 44 ml. Cercetătorii au colectat informații despre factori care ar putea influența rezultatele, cum ar fi vârsta, istoricul medical, fumatul, obezitatea, utilizarea metodelor de contracepție și intenția de a rămâne gravidă. Pentru studiul actual, au fost disponibile datele de la 413 participante.

Oamenii de știință au constatat că aportul abundent de alcool al unei femei în timpul oricărei faze a ciclului menstrual a fost semnificativ asociat cu o probabilitate redusă de concepție în comparație cu femeile care nu beau.