Înainte de a deveni părinți, majoritatea cuplurilor își imaginează cum va fi viitorul lor copil. Fie că este vorba de o fetiță sau un băiat, părerile și dorințele sunt mereu împărțite. Dar, haideți să vedem în continuare ce factori pot influența sexul viitorului bebeluș.

Se știe că șansele celor două sexe sunt egale în cadrul procesului de concepție. Ovulul poartă întotdeauna un cromozom X care deține toate informațiile genetice. De altfel, tatăl copilului este răspunzător de rezultatul final, pentru că sexul copilului este determinat de cromozomul spermatozoidului: X pentru fetițe, Y pentru băieței.

Sexul copilului și noile teorii ale orgasmului

Trebuie să clarificăm de la bun început că nu există o metodă testată științific și sigură pentru procrearea unui copil de un anume sex. Posibile metode sunt doar teorii, cum ar fi cea conform căreia, dacă o femeie ar încerca să-și rețină orgasmul, astfel i-ar crește șansele de a avea o fetiță. Acesta este unul dintre sfaturile pe care le putem găsi în ultima ediție a best-seller-ului American "How to Choose the Sex of Your Baby" (Cum puteți determina sexul copilului Dvs). Autorul, medicul Landrum B. Shettles, se ocupă de peste 35 de ani de studierea unor metode de alegerea a sexului copilului.

Dacă doriți o fetiță, sex cât mai des

Recomandările lui pentru cuplurile care își doresc fetițe sunt: pot avea raporturi sexuale cât mai des, cu condiția să o facă la timpul potrivit (16-24 ore înainte de ovulație) și în poziția clasică (femeia dedesupt, bărbatul deasupra) dar cu evitarea orgasmului la femeie. Șansele cresc astfel la 70% susține Shettles. Support științific însă, pentru aceste afirmații nu există, deși doctorul a primit o sumedenie de scrisori extaziate de la părinți la care metoda a avut succes.

Dorința de a avea un băiețel și plăcerea sexului

Cel care vrea să conceapă un băiat, trebuie să-și trăiască din plin partidele de sex. Femeia trebuie să ajungă la orgasm cu puțin înaintea bărbatului, concomitent cu acesta sau de mai multe ori după el (în acest caz se recomandă ca bărbatul să aibă un orgasm între cele două ale femeii).

Doctorul Shettles nu acordă cuplurilor prea mult timp pentru a concepe un băiat - 12 ore înainte și 12 ore după ovulație. Este de preferat ca perechea să facă sex în poziția lingură (bărbatul în spatele femeii). El trebuie să exerseze abstinența câteva zile înaintea evenimentului. Dacă cuplul reușește să se țină de aceste prescripții, șansele să conceapă un băiat cresc până la 80%.

Orgasmul facilitează conceperea unui băiat, conform spuselor doctorului Shettles, el susținându-și teoria prin explicația că, în timpul orgasmului, sunt eliberate anumite secreții care neutralizează mediul vaginal acid. Acest fapt este mai eficient pentru spermatoizii masculini. Contracțiile conduc sperma până aproape de orificiul uterin, într-un mediu alcalin, în care cromozomii Y (masculini) sunt "la ei acasă".

Sexul copilului și poziția în timpul actului sexual

Poziția adoptată în timpul raportului sexual poate ușura calea spermatozoizilor spre ovul, fie ei purtători de cromozomi X (feminini) fie ei Y (masculini). În cazul poziției "misionarului" (recomandată în conceperea fetițelor) spermatozoizii trebuie să treacă prin mediul vaginal acid, suportat mult mai bine de cromozomii X. În poziția "lingură" sperma ajunge mai aproape de orificiul uterin, unde mediul este mai neutru, ceea ce facilitează pătrunderea cromozomului Y la ovul.

În cadrul alegerii momentului raportuli sexual, sunt valabile următoarele: cu câteva zile înainte de ovulație, spermatozoizii X, care au o viață mai lungă, se află în stare de așteptare iar cu câteva ore înainte și după ovulație membrana uterină dispune de un mediu benefic pentru ca spermatozoizii Y să treacă mai ușor.

Planificarea în funcție de ovulație și sexul copilului

În fine, în ceea ce privește frecvența raporturilor sexuale, după părerea doctorului Shettles, abstinența face ca numărul spermatozoizilor masculini să crească. Acest fapt s-a dovedit printr-un studiu: raportul sexual carea avut loc după 7 zile de abstinență și la scurt timp după ovulație, a dus la creșterea peste medie a numărului de nou născuți de sex masculin. Pentru ca metoda doctorului Shettles să aibă o șansă de succes (în nici un caz garantată), femeia trebuie timp de mai multe luni să țină evidența ciclului menstrual și să își ia temperatura bazală.

Sexul copilului și vârsta tatălui

Dovada faptului că bebelușul ar putea avea și fără metoda doctorului Shettles sexul dorit de părinți, nu intră în discuție. În jurul acestui subiect mai există multe curiozități cărora oamenii de știință le-au găsit doar explicații vagi. De exemplu, bărbații mai în vârstă care au trăit cu mai multe femei au procreat mai mult băieți decât fete, după cum confirmăun studiu efectuat printre indivizii satului american Utah, femeile care au avut o viață mai libertină devin mai des mame de băieți (o dată cu fidelitatea sexuală a crescut numărul fetelor); femeile tinere (sub 20 de ani) au născut mai mulți băieți decât cele în vârstă (peste 40 de ani); industriașii au fost mai degrabă tați de băieți, ca și președinții americani din secolul trecut; aristrocații au avut mai degrabă fete.

Sexul copilului și anotimpul în care a fost conceput

După cel de-al doilea război mondial, s-au născut mai mulți băieți decât fete, în principal în Franța și Anglia, nu însă și în SUA. S-a constat, în diferite zone de pe glob că baieții sunt concepuți în general în perioadele reci - un lucru care-i bucură pe cercetători deoarece au o explicație pentru ei: spermatozoizii Y sunt mai sensibili la căldură, la răcoare sau la alți factori de mediu. Astfel s-a constat că brutarii, lucrătorii industriali care muncesc în preajma unor locuri cu temperaturi înalte sau șoferii de camioane și taxi (care au stat mult timp în mașina încălzită) au șanse mai mici de a concepe băieți.

Sexul copilului și alcoolul

Alcoolul este o otravă care dăunează mai degrabă spermatozoizilor Y decât celor X. Patronii de baruri și localuri, jurnaliștii sau persoanele care își desfășoară activitatea în condiții de stres și care beau des alcool au de la 6, până la 10% mai puțini baieți decât media populației. Și în fine, dacă pentru contracepție sunt folosite mijloace chimice și totuși se ajunge la sarcină, copiii rezultați sunt cu 25% mai mulți de sex feminin.

Rolul alimentației în planificarea sexului copilului

Se discută încă dacă alimentația părinților are vreo influență asupra sexului copilului. Femeia trebuie să adopte un plan de alimentație în concordanță cu sexul dorit pentru viitorul ei copil - cu aproximativ cu două luni și jumătate înainte de momentul concepției. Regimul alimentar pentru băieți este bogat în sodium și potasiu. De exemplu: șuncă, pâine integrală, miere, caise uscate, avocado, sfeclă roșie. Rgimul pentru fete trebuie să fie sarac în sare, însă îmbunătățit cu magneziu și calciu: cartofi, brânză de vaci, prune uscate, linte și pâine fără sare.