Multe dintre cuplurile care îşi doresc copii, constată la un moment dat că nu se poate. Vestea bună este că există soluţii. În urma analizelor şi investigaţiilor necesare, specialiştii pot identifica tratamentul salvator. Aflăm în continuare care sunt cele mai frecvente afecţiuni întâlnite în rândul femeilor, dar şi o serie de soluții.

Potrivit specialiştilor, infertilitatea în cuplu provine de la femei, în 40% dintre situaţii. Cauzele sunt împărţite în trei mari categorii. 

”Sunt cauze uterine care implică, de exemplu, anumite malformaţii uterine, fibroame cu dezvoltare înspre cavitatea uterină, polip endometrial, mai pot să fie cauze tubare care sunt reprezentate de construcţii tubare, tulburări de permeabilitate sau chiar lipsa completă a trompelor uterine, cauze peritoniale care implică aderenţe de la intervenţii chirurgicale anterioare sau endometrioza care este cu o incidenţă tot mai mare. Cauze care ţin de ovulaţie, de exemplu, că nu se produce ovulaţia din diferite motive, unele dintre ele pot fi reprezentate chiar şi de chisturile ovariene. Şi cauze cervicale, aşa numitele cervicite cronice în care glera cervicală poate să fie modificată” a explicat Dr. Micu Romeo, medic specialist obstetrică – ginecologie. 

În plus, specialiştii mărturisesc că în ultima perioadă apar şi situaţii în care cauza rămâne neidentificată. 

”Iniţial, era apreciat că undeva cam 15% din cuplurile care nu reuşesc să conceapă nu au o cauză evidentă la investigaţiile de bază efectuate. Iar aceasta se pare că ţine tot mai mult şi de stilul nostru de viaţă pe care l-am adoptat în ultimul timp, de anumiţi factori de mediu, poluanţi de mediu care pot să intervină. Sunt implicaţi destul de mult aşa numiţii bisfenoli şi ftalaţi, care vin în componenţa unor cosmetice, unor ambalaje de plastic care ne uşurează foarte mult viaţa, dar pe de altă parte vin cu alte neajunsuri. Aceşti produşi chimici există dovezi că sunt disruptori endocrini, că modifică nivelele de estrogen şi prin asta pot să fie implicaţi la alterarea fertilităţii” a mai adăugat Dr. Micu Romeo, medic specialist obstetrică - ginecologie. 

Cosmeticele - o altă cauză a infertilității la femei

O nouă cercetare realizată de oamenii de știință de la Universitatea George Mason, Virginia, subliniază importanța alegerii responsabile a produselor de îngrijire, dar și a celor folosite pentru machiaj. Testele au evidențiat că în compoziția acestora există un cocktail de substanțe chimice care pot produce un dezechilibru hormonal și pot cauza cancer de sân sau pot duce la infertilitate.

Substanțele care le pot pune femeilor viața în pericol și care există în anumite produse cosmetice și de îngrijire sunt parabenii și bisfenolul A (BPA). Cercetătorii au constatat că acestea pot modifica nivelul de estrogen la nivelul organismului femeilor, ceea ce crește riscul de a dezvolta cancerul de sân, fibromul uterin sau sindromul ovarelor polichistice.

“Ceea ce ar trebui să reținem din acest studiu este că ar trebui să fim mult mai atenți la substanțele chimice care există în produsele de îngrijire și în cosmeticele pe care le folosim. Avem indicatori care arată că astfel de substanțe chimice, printre care se numără și parabenii, pot crește nivelul de estrogen. Dacă această ipoteză este confirmată și de cercetări suplimentare, aceasta ar putea fi un factor important în apariția bolilor legate de estrogen, printre care și cancerul de sân”, a spus Dr. Ania Pollack, profesor asistent la Universitatea George Mason din Statele Unite