Vârsta ideală a femeii pentru conceperea unui copil este un subiect intens dezbătut. Specialiştii atrag atenţia că atât corpul cât şi psihicul femeii nu sunt pregătite la 20 de ani pentru această schimbare majoră – care afirmă că în trecut, cele mai multe dintre femei năşteau primul copil în jurul vârstei de 20 de ani. Acum, însă, ultimele statistici arată că femeile amână acest moment până la 30 de ani sau mai mult.

Un studiu condus de dr. John Mirowsky, sociolog la Universitatea din Texas, a scos la iveală faptul că vârsta perfectă pentru a da naştere primului copil este de 34 de ani. Este indicat ca femeile să aibă copii la 34-35 de ani, deoarece unele zone ale corpului pot dezvolta probleme de sănătate în jurul vârstei de 20 de ani.

La 34 de ani, corpul unei femei este pregătit pentru a da naştere unui copil sănătos. Pe de altă parte, Zirowsky subliniază şi că femeile trebuie să fie foarte atente, deoarece odată cu înaintarea în vârstă creşte riscul de a contracta anumite boli şi de a apărea complicaţii ale sistemului reproducător. Şi psihologii susţin teoria medicului, amintind că femeile care au 34-35 de ani au în general o relaţie solidă cu partenerul lor, au energie şi vitalitate, au atins un anumit nivel al carierei şi sunt suficient de mature pentru a creşte un copil.

Medicii avertizează că odată cu înaintarea în vârstă, sarcina vine cu mai multe riscuri. Pericolul apariţiei sindromului Down este de trei ori mai mare la un copil născut de o mamă de 35 de ani, decât la un copil făcut de o mamă de 20 de ani. În plus, pot apărea probleme de fertilitate și creșterea incidenței avorturilor spontane. La fel, riscul de naştere prematură este mai mare după vârsta de 35 de ani – ne explică specialistul.