Vaccinarea împotriva COVID nu afectează şansele de a concepe un copil, arată datele unui nou studiu finanțat de Institutele Naționale de Sănătate (NIH) din Statele Unite. Cercetătorii nu au identificat diferențe în ceea ce priveşte şansele de concepție dacă partenerii de sex masculin sau de sex feminin erau vaccinați anti-COVID comparativ cu cei din cuplurile nevaccinate, potrivit rezultatelor studiului la care au participat peste 2.000 de cupluri.

Cu toate acestea, cuplurile aveau şanse puțin mai mici de concepție dacă partenerul de sex masculin fusese infectat cu SARS-CoV-2 cu 60 de zile înainte de ciclul menstrual al partenerei, sugerând că boala COVID-19 ar putea reduce temporar fertilitatea masculină, conform studiului publicat în American Jurnal of Epidemiology.

Studiul a implicat 2.126 de femei din Statele Unite sau Canada şi s-a desfăşurat din decembrie 2020 până în septembrie 2021. De asemenea, femeile au fost monitorizate până în noiembrie 2021.

Participanții au completat la fiecare opt săptămâni chestionare cu privire la situația socio-demografică, stilul de viață, factori medicali şi informații despre partenerii de viață.

Cercetătorii nu au identificat diferențe majore în ceea ce priveşte ratele de concepție pe fiecare ciclu menstrual între cuplurile nevaccinate şi cele vaccinate în care cel puțin un partener a primit cel puțin o doză de vaccin anti-COVID.

„Constatările oferă asigurări că, pentru cuplurile care doresc o sarcină, vaccinarea nu pare să afecteze fertilitatea. Totodată, oferă informații pentru medicii care consiliază persoanele care îşi doresc o sarcină”, a declarat Diana Bianchi, director al Institutului Național Eunice Kennedy Shriver de Pediatrie şi Dezvoltare Umană din cadrul NIH, care a finanțat studiul.