Nu există nicio îndoială că infertilitatea este o problemă în creștere în societatea de astăzi. Studiile arată că aproximativ 10 la sută dintre femeile cu vârste cuprinse între 25 și 44 de ani se luptă să rămână însărcinate sau să păstreze sarcina. Motivele sunt multe și majoritatea rămân necunoscute, însă ceea ce știm este că această problemă are un impact personal și financiar semnificativ asupra celor afectați.

Ce este infertilitatea?

Termenul „infertil” se referă la imposibilitatea unei femei de a rămâne însărcinată după un an de încercare (sau 6 luni pentru o femeie de peste 35 de ani). Infertilitatea, ca orice afecțiune, este pur și simplu un semn că ceva nu este în regulă în organismul tău. Fertilitatea este un proces natural în organism, dar unul pe care corpul îl poate dezactiva dacă nu consideră că poate susține în siguranță o sarcină.

Care ar putea fi cauzele?

Există atât de mulți factori care pot provoca sau contribui la infertilitate, motiv pentru care eficacitatea tratamentului convențional poate varia atât de mult - pur și simplu nu poate aborda toate cauzele posibile. Medicamentele pentru fertilitate și hormonii artificiali de orice fel, inclusiv anticoncepționalele pot înrăutăți cauza principala și pot influența viitoarea sarcină.

Factori de risc - infertilitate la femei:

  • Vârstă înaintată;
  • Consum de alcool și țigări;
  • Obezitate sau denutriție;
  • Boli cu transmitere sexuală care pot afecta sistemul reproducător;
  • Condiții medicale: tulburări de ovulație, sindromul ovarelor polichistice, dezechilibre hormonale, boală inflamatorie pelvina (BIP), endometrioză, fibrom uterin, cicatrici din intervenții medicale etc.;
  • Medicamente sau tratamente: chimioterapie sau radioterapie, utilizarea pe termen lung a medicamentelor antiinflamatorii nesteroidiene cu doză mare (aspirină, ibuprofen).

Factori de risc - infertilitate masculină:

  • Forma, cantitatea și calitatea spermei;
  • Transportul spermei în sistemul reproducător masculin;
  • Vârsta înaintată;
  • Consumul de alcool și țigări;
  • Obezitatea;
  • Expunerea la toxine, cum ar fi pesticide, erbicide și metale grele;
  • Condiții medicale: ejaculare retrograde, varicocel, dezechilibru hormonal, cum ar fi producția scăzută de testosterone, anticorpi care atacă sperma și o distrug.

Vestea buna este că, în multe cazuri, organismul poate combate infertilitatea în mod natural, dacă li se oferă resursele corecte.

Soluții naturale pentru infertilitatea feminină:

Vitex - Vitex Agnus Castus sau Fructul castității este una dintre cele mai eficiente plante pentru stimularea fertilității la femei. Are multiple beneficii asupra sănătății aparatului reproducător feminin, a secreției de hormoni în vederea reproducerii și a combaterii efectelor sindromului premenstrual. Studiile au arătat că Vitex contribuie la creșterea secreției de progesteron, hormonul fertilității, susținând astfel procesul de ovulație și producția de ovule.

Acizii grași Omega- 3 - Nimic nu poate regla hormonii, precum acizii grași Omega-3 si DHA. Acestea sunt esențiale pentru o ovulație bună la femei și pentru o bună sănătate a spermatozoizilor la bărbați. Acizii grași Omega-3 se găsesc în multe alimente, cum ar fi diferite tipuri de pește, semințe precum inul și chia, nuci, ouă sau spanac. Există suplimente cu Omega-3 care cresc șansele de a rămâne însărcinată și, odată ce a avut loc concepția, pot fi în continuare benefice întrucât îmbunătățesc dezvoltarea creierului fătului. Una dintre cele mai bogate și pure surse de Omega-3 este uleiul de krill, iar conform studiilor o administrare de minimum 3 luni cu 1-2g de ulei de krill/zi ameliorează simptomele premenstruale și ajută la reglarea sistemului hormonal.

Acidul folic (Vitamina B9) - Cunoscut în primul rând pentru prevenția apariției defectelor genetice în cazul fătului și contribuie la dezvoltarea țesutului matern necesar pe durata sarcinii. Acidul folic poate ajuta, de asemenea, la a rămâne gravidă. Acidul folic este o componentă-cheie în menținerea unei stări fertile prin reglarea proceselor de ovulație.

Complex de B-uri - Vitaminele din grupul B susțin o gamă largă de procese metabolice. Aceste vitamine intervin în procesul de metabolizare al estrogenului asigurând echilibru hormonal, un ciclu menstrual regulat și un nivel optim de progesteron. Din acest grup, foarte importantă este vitamina B6 care stimulează secreția de progesteron și previne avortul spontan.

Soluții naturale pentru infertilitatea masculină:

Maca - o soluție foarte populară în tratarea infertilității, atât la femei, cât și la bărbați. Una dintre principalele acțiuni ale acestei plante adaptogene este stimularea și hrănirea hipotalamusului care reglează glanda pituitară, acționând ca tonic pentru sistemul hormonal. Întregul sistem endocrin devine echilibrat, deoarece glanda hipofizară controlează activitatea glandelor suprarenale, a tiroidei și a organelor sexuale: testicule și prostată. Astfel, Maca contribuie la creșterea semnificativă a numărului de spermatozoizi, a motilității și volumului spermei și libidoului.

Branca ursului - Numită și Ginseng Românesc această plantă este un adevărat ajutor pentru sporirea fertilității masculine. Are efect vasodilatator genital, extrem de util în cazul impotenței vasculare. Datorită substanțelor active care acționează simultan asupra glandelor endocrine, a sistemului nervos și a aparatului cardiovascular, Branca ursului este un remediu excelent pentru problemele sexuale. Crește nivelul de testosteron, asigurând creșterea libidoului și producția spermei.

Ashwagandha - o plantă adaptogenă cu beneficii cunoscute în problemele de fertilitate. Este un foarte bun reglator hormonal, prin reducerea nivelului de cortizol în situațiile de stres intens. Pentru bărbați, Ashwagandha reduce efectele cauzate de stres, crește libidoul și stimulează spermatogeneza.

Zinc - Aportul de zinc este una dintre pietrele de temelie ale fertilității masculine. Conform studiilor, deficiența scăzută de zinc a fost asociată cu niveluri scăzute de testosteron, calitate slabă a spermatozoizilor și a spermei și risc crescut de infertilitate masculină.