Testele de sarcină pot fi efectuate acasă, în intimitatea locuinței. Sunt ieftine, ușor de utilizat, sigure și necesită doar câteva minute pentru a obține rezultate. În plus, sunt disponibile în majoritatea farmaciilor și nu necesită prescripție medicală. Conform producătorilor, cele mai multe teste de sarcină la domiciliu sunt precise în proporție de 97-99% atunci când sunt utilizate conform instrucțiunilor.
Recomandări și instrucțiuni importante la utilizarea unui test de sarcină
- Cel mai bun moment pentru a obține rezultatul cel mai precis în urma unui test de sarcină este la o săptămână după întârzierea menstruației. Există teste de sarcină de detectare precoce a sarcinii care pot identifica prezența hCG și pot fi folosite după 7 – 10 zile după concepție.
- Folosește o probă din prima urină de dimineață, când nivelul de hCG este detectat cel mai ușor. Dacă acest lucru nu este posibil asigura-te că urina a fost în vezică timp de cel puțin 4 ore.
- Nu consuma multe lichide înainte de test pentru că mărirea volumului de urină ar putea dilua nivelul de hCG.
- Citește cu atenție instrucțiunile incluse în kitul de testare înainte de efectuare și urmează cu exactitate fiecare pas.
- Asigură-te că testul de sarcină nu este expirat sau deteriorat.
- Verifică etichetarea ambalajului pentru informații, cum ar fi dacă poate interfera cu anumite medicamente.
- Dacă nu ești sigură de rezultatele testului, adresează-te medicului.
- Consultă întotdeauna medicul dacă nu ești sigură de rezultatele testelor de sarcină la domiciliu sau dacă ai simptome neobișnuite sau o întârziere a menstruației prea mare – chiar dacă testul de sarcină a fost negativ.
Diagnosticul de sarcină din testele de sânge
Testele de sânge pentru detectarea sarcinii sunt rar efectuate ca analize de rutină, deoarece sunt scumpe și aceleași rezultate pot fi obținute și din testul de sarcină la domiciliu (ce analizează urina).
Pentru testele de sânge se va preleva o mostră de sânge care va fi testate în laborator. Această analiză nu doar detectează prezența hormonului hCG, ci și cantitatea lui.
Aceste teste sunt mai sensibile decât testele de urină, deoarece pot detecta niveluri foarte mici de hCG, pot oferi un răspuns mai exact mai devreme în timpul sarcinii, în aproximativ 9 zile după concepție.
Ce faci dacă a întârziat menstruația, dar testul de sarcină este negativ
Dacă menstruația a întârziat, dar testul arată un rezultat negativ, efectuează un al doilea test, asigurându-te că respecți întocmai instrucțiunile de pe ambalaj. De asemenea, verifică data expirării produsului. Anumite medicamente ar putea să interfere cu rezultatele, dar, de obicei, acest lucru este menționat pe ambalaj.
De asemenea, poate fi vorba de faptul că ai efectuat testul prea curând și că nivelul hCG nu este unul suficient de mare pentru a fi detectat. Așteaptă 3 zile și efectuează un alt test, iar dacă și acesta este negativ, recomandat este să te prezinți la medic pentru a efectua un test de sânge.