Unul dintre aspectele de bază pe care un cuplu trebuie să le ia în considerare atunci când decid să conceapă un copil este să fie realiști cu privire la așteptările lor: chiar dacă sexul nu mai este spontan, acesta nu trebuie să devină o corvoadă. Chiar și cuplurile cu copii se bucură de sexualitatea lor, de viața lor sexuală. Nu trebuie să vă ignorați viața sexuală, plăcerea sexuală doar pentru că v-ați hotărât să aveți un copil sau când acesta va veni pe lume.

 Evitați folosirea lubrifianților sau a uleiurilor spermicide.

Acestea afectează calitatea spermei și încetinește și fluxul lichidului seminal către cervix. Chiar dacă lubrifiantul nu conține spermicide, el poate conține alte substanțe dăunătoare. Dacă este esențială utilizarea unui lubrifiant utilizați unul "prietenos" fertilității.

Apelați la tratamente naturiste pentru fertilitate.

Există o serie de plante și tratamente naturiste care restaurează ciclurile de ovulație a femeii și îmbunătățesc calitatea lichidului seminal.

Evitați spălăturile intravaginale după raportul sexual

Dacă încercați să concepeți un copil, spălăturile vaginale alterează PH-ul florei vaginale. Spermatozoizii au nevoie de un mediu alcalin-acid echilibrat pentru a supraviețui. Mai mult decât atât, apa (soluția de spălare) spală mucusul cervical ce transportă spermatozoizii către uter.

Partenera trebuie să evite sexul oral și sexul anal.

  • Sex oral. Adesea folosit pentru a condimenta sau dinamiza viața sexuală sau ca preludiu pentru raportul sexual – sexul oral nu este indicat dacă încercați să concepeți un copil, datorită bacteriilor existente în saliva ce pot produce infecții sau degradează lichidul seminal. Saliva încetinește lichidul seminal în drumul său către ovul.
  • Sex anal. În afara unui singur avertisment, sexul anal nu ar trebui să fie o problemă pentru a vă diversifica viața sexuală dedicată noului scop: concepția. Avertismentul ține de obligația bărbatului de a igieniza penisul după efectuarea sexului anal pentru a preveni inserția bacteriilor în vagin ce ar putea fi un factor dăunător procesului de fertilizare a ovului.

Jucăriile sexuale

Regula generală: păstrați igiena jucăriilor sexuale și evitați acele jucării care ar putea provoca daune asupra scrotului sau testiculelor (inele peniene, coliere peniene, dipozitive de strângere și alte dispozitive similare).

Evitați sexul în apă și apa fierbinte

În cazul desfășurării unei partide de sex în apă există șanse destul de mari ca o mare parte din lichidul seminal să se piardă. Se recomandă evitarea practicării sexului în apă, pentru că poate afecta negativ concepția:

  • posibilitatea contactării unor bacterii din apă ce cresc șansele de infecție a vaginului sau tractului urinar;
  • prezența clorului în apă afectează negativ PH-ul natural optim al mediului intravaginal pentru supraviețuirea spermatozoizilor;
  • temperaturile ridicate din apă (ex: jacuzzi) afectează producția de lichid seminal și calitatea acestuia, precum și a ovulului.

Întrerupeți metodele contraceptive din timp

Corpul femeii are nevoie de o perioadă de readaptare, de revenire la procesele naturale, normale ale organismului din cadrul ciclului menstrual.

Mențineți controlul greutății

  • obezitatea femeii conduce la o tulburare a ciclului mesntraul, o tulburare hormonală și de fertilitate datorită nivelului ridicat de insulină din corp ce afectează procesele normale de la nivelul organismului și creierului.
  • o dietă sănătoasă, echilibrată, bogată în vitamine și antioxidanți (din legume și fructe) este esențială pentru concepție.
  • evitați alimentele ce conțin pesticide în urma modului de cultivare, creștere, prelucrare – treceți pe un regim de alimentație organic.

Rețineți că anxietatea, stresul, presiunea sunt factori negativi pentru concepție – invatatati să cooperați și să vă confruntați sentimentele, reaprindeți pasiunea în viața voastră sexuală.

Păstrați-vă simțul umorului

Sexul la cerere (clinici de fertilitate) sau sexul de concepție poate fi extrem de frustrant pentru cupluri- umorul, hârjoneala cu tentă sexuală dintre iubiți îi eliberează de stres și tensiune și readuce relația la viață.

Evitați să vă gândiți la tratamentele pentru tratarea infertilității și alte "norme" atunci când faceți sex de concepție.

Atâta timp cât tu și partenerul/a sunteți conectați fizic și emotional, plăcerea sexuală va avea loc - comunicați-vă sentimentele, dorințele pentru a menține această conexiune. Fiți onești cu privire la sentimentele voastre legate de concepție, sarcină. Păstrați-vă liniile de comunicare deschise.

Separați fertilitatea de sexualitate

Abilitatea voastră de a concepe nu trebuie să determine sexualitatea voastră. Distingeți sexul de concepție de sexul de plăcere și astfel veți avea șansa să fiți realiști și să nu cădeți în capcana conform careia sexul este intodeauna romantic și spontan. Introduceți în dieta dvs acele alimente și nutrienți care vă amplifică fertilitatea și șansele de a rămâne însărcinată (acid folic, antioxidanți din fructe și legume, proteine etc).

Asigurați-vă că mediul dvs intravaginal este unul adecvat concepției

Pentru ca spematozoizii să supraviețuiască în mediul vaginal este necesar să se evite spray-urile vaginale, tampoanele cu parfumuri, arome (ce dezechilibrează PH-ul din interiorul vaginului), lubrifianții artificiali, uleiurile vegetale și glicerina (deoarece distrug sperma), saliva (bacteriile din salivă omoară spermatozoizii) și spălăturile vaginale (ce alterează aciditatea normală a mediului vaginal și poate cauza infecții sau boli inflamatorii ale pelvisului, spălarea mucusului cervical necesar pentru transportul spermei către cervix).