Ai impresia că depui toate eforturile, iar cele două liniuțe pe testul de sarcină întârzie să apară? Nu dispera, pentru că s-ar putea să-ți scape ceva. Este foarte important să menții o alimentație echilibrată și sănătoasă și să ții cont de câteva recomandări ale specialiștilor. Vezi ce greșeli comit femeile în perioada în care încearcă să obțină o sarcină.

Consumul de grăsimi trans

Consumul de grăsimi trans – care se găsesc în produse de patiserie, pizza, gustări precum chipsuri, alimente prăjite – poate avea un impact negativ asupra fertilităţii, ceea ce înseamnă că ovulaţia nu are loc. Încearcă să limitezi consumul acestor alimente, deoarece consumul lor în loc de carbohidrați sănătoși poate duce la un risc crescut cu până la 73% de apariție a unei tulburări ovulatorii. Când ai poftă de acești carbohidrați cu grăsimi trans, este mai bine să mănânci gustări precum banane, pâine crocantă din cereale integrale de secară, migdale sau iaurt cu fructe de pădure.

Prea mult sport

Exercițiile fizice îți pot îmbunătăți fertilitatea într-o anumită măsură, dar este important să faci cantitatea potrivită de mișcare. Prea mult sport îți poate afecta echilibrul energetic și îți poate afecta negativ ciclul reproductiv. Cercetările au arătat că exercițiile zilnice lungi și intense îți pot afecta capacitatea de a rămâne însărcinată. Moderația este cheia pentru menținerea sănătății și bunăstării.

Indicele de masă corporală scăzut

Dacă ai un IMC mai mic decât normal, te poate expune un risc crescut de disfuncție ovariană, infertilitate și naștere prematură. Tulburările de alimentație pot fi asociate cu un IMC mai scăzut și uneori pot afecta negativ menstruația și fertilitatea. Dacă simți că nu îți poți urmări nutriția, poți utiliza aplicații specializate care îți vor urmări caloriile și greutatea, precum și alte simptome legate de sănătate.

Partenerul este stresat

Studiile arată că fertilitatea unui bărbat este afectată semnificativ de stresul generat de muncă, familie și viață socială. A nu putea face față acestor probleme are cel mai mare impact negativ.

Lubrifiantul greșit

Pentru a crește șansele de a rămâne însărcinată, alege cu atenție tipul corect de lubrifiant pentru tine. Vestea bună: există lubrifianți care pot fi benefici pentru fertilitatea masculină. Unele au un nivel adecvat de pH (7,2-8,0). Alții conțin ioni de magneziu și calciu care imită fluidele naturale ale organismului. De asemenea, s-a dovedit că uleiul pentru copii poate funcționa.

Perioada fertile este calculată incorect

Uneori este greu să faci predicții precise, mai ales dacă menstruația este neregulată. Cu toate acestea, tehnologia te poate ajuta. Există aplicații care fac predicții precise ale ciclului.