Sarcina extrauterină sau ectopică poate fi o sursă de temere pentru femeile care îşi doresc un copil şi întâmpină dificultăți în acest sens. Odată trecute prin experienţa unei sarcini extrauterine, întrebarea lor este la cât timp după intervenția chirurgicală pot reîncerca să rămână din nou însărcinate.

În 1-2% dintre sarcini, ovulul fertilizat nu ajunge în uter, unde ar trebui, ci se oprește undeva pe parcurs – într-una dintre trompele uterine (unde ajunge la 24 de ore de la fertilizare), în ovar, în cervix sau în abdomen. Ovulul nu poate supraviețui decât în uter, deci o astfel de sarcină extrauterină sau ectopică nu are șanse de succes. De aceea trebuie depistată și tratată, pentru a nu pune în pericol viața gravidei: riscurile sunt avortul spontan, hemoragia internă masivă, distrugerea trompei la nivelul căreia se dezvoltă, scăderea fertilității.

Întrebarea unei femei care a avut o sarcină extrauterină: „Acum 3 luni am făcut o operație de extrauterină care s-a aflat la 7 săptămâni. A fost prima sarcină după 10 ani de încercări, dar nu a fost să fie… Am înțeles că pot rămâne în continuare, dar şansele sunt la jumătate. După cât timp pot încerca să rămân din nou însărcinată?“

Chiar dacă trec prin această experiență, femeile sunt îndemnate să nu-și piardă speranța de a obține o sarcină normală. Un medic ginecolog a oferit câteva recomandări importante pentru astfel de cazuri.

”Este recomandat să așteptați cel putin două cicluri menstruale sau trei luni după tratament înainte de a încerca din nou să obțineți o sarcină. De asemenea, este important ca dumneavoastră și partenerul să vă simțiți pregătiți atât fizic cât și psihic. Statistic, majoritatea femeilor care au avut o sarcină ectopică pot rămâne din nou însărcinate, chiar dacă li s-a eliminat o trompă uterină. Ocazional, poate fi necesară utilizarea unui tratament de fertilitate, cum ar fi FIV, dacă ambele trompe uterine sunt îndepărtate. Șansele de a avea o altă sarcină ectopică sunt mai mari dacă ați mai avut una, dar riscul este încă mic (în jur de 10%).”, susține medicul ginecolog-obstetrician Ruxandra Cigăran.