Practic toate femeile de vârstă reproductivă consideră că trebuie să se pregătească din timp de sarcină. Însă nu toate știu în ce constă această pregătire. Vom vorbi în continuare despre 5 cele mai răspândite stereotipuri cu care se confruntă femeile atunci când își planifică sarcina, precum și despre cele mai simple reguli de care trebuie să țineți cont în perioada de pregătire pentru concepție.

Planificarea sarcinii: 5 greșeli esențiale

1. Examenele medicale excesive

De foarte multe ori, femeia tinde să se protejeze la maximum, pe ea și pe viitorul copil, să prevadă toate riscurile posibile, de aceea urmează zeci de examene și investigații medicale, face o mulțime de analize scumpe, merge de la medic la medic, pentru a se asigura că este sănătoasă la 200%. În realitate însă, dacă viitoarea mamă are un ciclu menstrual regulat, nu prezintă acuze serioase, are hemoglobina și tensiunea în normă, iar rezultatele analizelor la frotiu sunt bune, cel mai probabil ea nu are nevoie de analize și investigații medicale suplimentare.

În perioada de pregătire, femeile ar trebui să facă un test la aciditatea mediului vaginal (care poate fi cumpărat la farmacie). În rest, pentru tinerele care au acești indici în normă și nu au avut probleme în timpul sarcinilor precedente (dacă le-au avut) nu este obligatoriu să facă investigații complexe, să efectueze manipulații și analize inutile.

Cu adevărat important la etapa de planificare a copilului este să vizitați trei medici de bază: ginecologul, terapeutul și stomatologul. În cazul ginecologului lucrurile sunt clare, în schimb vizita la terapeut este necesară pentru a verifica starea generală a organismului și, posibil, a depista anumite boli care nu s-au manifestat în nici un fel (de exemplu, boala hipertonică), precum și pentru a stabili un grafic de vaccinări. Astfel, vaccinul împotriva rubeolei trebuie făcut cel puțin cu două luni înainte de sarcină sau și mai înainte. Același lucru este valabil pentru hepatita B și poliomielita.

Oricât ar părea de ciudat, stomatologul este al treilea medic după importanță pentru viitoarea mamă: trebuie să vă ocupați serios de igiena profesională a cavității bucale, să tratați cariile incipiente, să înlocuiți plombele vechi și să prevedeți toate problemele potențiale, deoarece în timpul sarcinii se observă deseori un deficit de calciu, iar dinții sensibili pot avea de suferit.

Planificarea sarcinii: 5 greșeli esențiale

2. Comportamentul alimentar incorect

Da, da, iarăși alimentația corectă. Și nu, aceasta nu înseamnă că trebuie să mâncați doar varză și să beți trei litri de apă pură. O alimentație corectă în timpul planificării sarcinii urmărește câteva scopuri: să asigure organismul cu toate microelementele necesare și să corecteze greutatea în așa fel încât aceasta să fie optimă pentru concepție.

La baza meniului este cel mai bine să puneți proteinele, câte 120 de grame pe zi – poate fi vorba despre carne de pui, pește, alte tipuri de carne slabă, nuci, fasole, brânză, produse lactate acide (cu cel mult 2% grăsime). Pe lângă proteine, sunt recomandate legumele cu conținut scăzut  de amidon (broccoli, varză roșie, de Bruxelles, chineză și obișnuită, ardei grași, castraveți, țelină, dovlecei și vinete), precum și două-trei fructe mai puțin dulci, fructe de pădure, diverse crupe, pâine integrală, verdeață.

Va trebui să renunțați la fast-food, produsele de panificație, zahăr, alcool, băuturi carbogazoase și să reduceți alimentele foarte condimentate și sărate. Puteți bea ceai și cafea, dar reduceți cantitatea acestora la 2 căni pe zi.

În plus, trebuie să țineți cont că multe dintre vitaminele cele mai importante sunt greu de obținut din alimente, din cauza următoarelor: ele sunt solubile în apă, sunt eliminate rapid din organism, iar unele dintre ele se distrug la prelucrarea termică a produselor.

De exemplu, pentru a obține cantitatea necesară de vitamina B9 (acid folic), ar trebui să consumați zilnic aproximativ 300 g de ficat de vită. Acest lucru este cam dificil, însă și să ignorați această vitamină este periculos. Deficitul de acid folic crește riscul dezvoltării unor malformații de tub neural la făt și, ca urmare, poate conduce la patologii. În plus, tubul neural, care reprezintă viitoarea măduvă și creier al copilului, se formează în prima lună de sarcină, de aceea este foarte important ca la momentul concepției în organismul mamei să existe un nivel suficient de folați. 

Planificarea sarcinii: 5 greșeli esențiale

3. Atitudinea neglijentă față de băuturile alcoolice slabe

Consumul de alcool nu poate fi numit un obicei folositor. Iar cei care visează la un copil trebuie să renunțe de tot, pentru o perioadă, la orice băuturi alcoolice, inclusiv la cocktailuri. Ar fi bine să faceți acest lucru cu cel puțin 2-3 luni înainte, pentru ca toxinele să fie eliminate din organism, iar starea generală a acestuia să se îmbunătățească.

Astfel, etanolul și produsele de descompunere ale acestuia pot influența negativ asupra ovulului, modificând structura codului genetic ADN, ceea ce, bineînțeles, poate afecta atât concepția, cât și dezvoltarea fătului. Nu există o anumită doză sigură de alcool, despre care poți spune cu exactitate: această cantitate nu va dăuna garantat nici mamei, nici copilului.

Totul este individual și nimeni, niciodată, nu va da o prognoză garantată. De aceea, dacă își pune scopul să se asigure pe sine și viitorul copil, femeia trebuie să cântărească toate pro și contra de fiecare dacă când vrea să bea un pahar-două de alcool.

4. Fumatul

„Nu trebuie să renunți brusc la fumat – acesta este un stres pentru mamă, prin urmare și pentru viitorul copil.” Deseori acest sfat frază poate fi auzit din gura unor femei care pur și simplu nu vor să renunțe la acest obicei nociv. Da, există versiunea că persoanele dependente, care fumează câteva zeci de țigări pe zi de-a lungul unei mai perioade de timp, este mai bine să nu încerce o renunțare bruscă. Cu toate acestea, este nevoie totuși să reduceți treptat numărul de țigări pe zi, până la zero. Desigur, cea mai bună variantă este să vă lăsați o dată și pentru totdeauna, însă în practică reușesc, de regulă, doar cei pentru care țigările nu reprezintă o dependență fizică.

În general, pentru a curăța complet organismul de consecințele fumatului este nevoie de mai mult de un an, de aceea cu cât mai devreme femeia va renunța, cu atât mai bine.

Planificarea sarcinii: 5 greșeli esențiale

5. Variațiile bruște de greutate

Atunci când se pregătesc de o sarcină, multe femei sunt nevoite să se aducă în formă, pentru că greutatea poate influența direct asupra ciclului menstrual și, corespunzător, asupra perspectivei de concepție. De aceea, deseori, să pună sau să slăbească câteva kilograme devine sarcina principală. Însă aici nu trebuie cădeţi în extreme, să urmaţi diete stricte (sau, şi mai rău, monodiete), să vă înfometaţi sau să vă omorâţi făcând sport.  

Şi, din contra, fast-food-ul, alimentele grase, prăjite, produsele de panificaţie şi grase nu vă vor ajuta să obţineţi greutatea ideală. Da, cântarul va arăta în plus chiar şi zece kilograme, dar va fi vorba doar despre grăsime.

Oricât de banal ar suna, totul trebuie făcut treptat. Înarmaţi-vă cu răbdare şi mergeţi liniştit şi încet spre scopul propus. Alimentaţi-vă corect, faceţi plimbări lungi, înotaţi, faceţi aqua-aerobică, practicaţi mers nordic, yoga sau dansuri.

Desigur, nu veţi obţine rezultate imediate, însă în problemele de planificare a sarcinii este foarte important să fiţi raţionale şi consecvente. Rezultatele rapide au tendinţa de a dispărea la fel de rapid, în plus, slăbirea sau îngrăşarea bruscă pot influenţa negativ asupra fondului hormonal, ceea ce va afecta, cu mare probabilitate, posibilitatea de concepţie a unui copil sănătos.

Planificarea sarcinii: 5 greșeli esențiale

Sursa