În perioada conceperii unui copil, viața sexuală a cuplului crește semnificativ din dorința partenerilor de a deveni părinți. Cu toate acestea, specialiștii avertizează asupra faptului că folosirea lubrifianților în timpul actului sexual în perioada conceperii unui copil este nerecomandată întrucât pot afecta spermatozoizii.

Perioada conceperii unui copil presupune o serie întreagă de renunțări din partea partenerilor. Fie că au renunțat la consumul de cofeină, la fumat, alcool, adoptând un stil de viață sănătos, cei doi trebuie să ia în calcul toți factorii dăunători conceperii unui copil, pentru a aduce pe lume un bebeluș sănătos cât mai rapid.

Folosirea lubrifianților artificiali dăunează acestei perioade, întârziind de cele mai multe ori apariția unei sarcini. În perioada în care femeia este la ovulație, mediul alcalin datorat acesteia protejează spermatozoizii de secreția acidă din vagin. În momentul folosirii lubrifianților artificiali, mediul alcalin este distrus și odată cu el și spermatozoizii, care nu vor mai rezista în mediul vaginal din cauza acidității, murind treptat, fără a mai ajunge în uter.

Tocmai de aceea, medicii recomandă partenerilor folosirea tehnicilor de lubrifiere naturală, prin sporirea momentului preludiului de dinainte de actul sexual.