Procesul de recuperare după operația de cezariană durează mai mult timp decât recuperarea după nașterea vaginală. Uneori, proaspetele mămici care au născut prin cezariană pot întâmpina sângerări abundente, infecții sau leziuni ale vezicii urinare și intestinului, care le pot pune sănătatea în pericol.

Medicii sfătuiesc mămicile care au născut prin cezariană să aștepte cel puțin șase săptămâni înainte de a avea contact sexual și să foloseacă metode contraceptive timp de cel puțin 6 până la 18 luni după naștere.

Cu cât ai mai mult timp pentru recuperare și vindecare, cu atât mai puțin vor apărea complicații. Cu toate acestea, chiar dacă rămâi gravidă înainte de intervalul de timp recomandat, poți avea o sarcină sănătoasă.

La cât timp după operația de cezariană poți rămâne din nou însărcinată?

Majoritatea medicilor recomandă femeilor să aștepte 18-24 de luni după naștere înainte de a încerca să conceapă din nou, acest lucru fiind valabil mai ales la nașterea prin cezariană. Această perioadă de timp îi permite corpului să se vindece și să se refacă după intervenția chirurgicală.

În general, este recomandat să aștepți cât mai mult între sarcini, dar asta nu înseamnă că două sarcini apropiate sunt întotdeauna periculoase sau că ar trebui evitate. Dacă ai nelămuriri, consultă-te cu medicul tău și cere-i opinia.