Grija față de sănătatea copiilor ar trebui să înceapă foarte devreme, chiar din primii ani de viață ai viitorilor părinți, avertizează specialiștii. Iată ce trebuie să faceți pentru a crește șansele de a aduce pe lume copii sănătoși și care sunt principalii factori de risc la care trebuie să fiți atenți.

Copii sănătoși. Bolile din copilărie cu riscuri la maturitate: oreion, fimoză, dereglări menstruale

Multe evenimente din copilăria sau adolescența părinților le poate afecta la maturitate fertilitatea. Spre exemplu, în cazul fetelor, pubertatea este o perioadă extrem de importantă. Menstrele foarte precoce, cele foarte tardive sau cele neregulate ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru părinți. Cu cât fata este dusă mai târziu la medicul endocrinolog, cu atât riscul de afectare a fertilității este mai mare (riscă să fie afectată ovulația).

În cazul băieților, anomaliile la nivelul aparatului genital se pot constata și corecta încă de la naștere. Fimoza care impune operație (afecțiune în care prepuțul copilului nu poate fi decalotat) ori testicole necoborâte în scrot, spre exemplu, pot fi cauze care afectează mai târziu calitatea spermatozoizilor.

La maturitate, băieții netratați riscă să nu poată face copii fiindcă spermatozoizii nu au capacitatea de a ajunge în locul unde are loc concepția embrionului. De asemenea, afecțiuni ale copilăriei prost supravegheate, precum oreionul (pentru care există vaccin acum în schema oficială), dar și unele boli cronice sau afecțiuni cu transmitere sexuală pot afecta de asemenea fertilitatea bărbaților.

Atenție la contraceptive!

Foarte atente trebuie să fie tinerele și atunci când decid să ia pilule contraceptive. Fără analize amănunțite făcute de un specialist înainte de a se decide cea mai bună variantă de tratament, aceste pilule luate timp de 10-15 ani, fără întreruperi, pot deregla organismul și pot fi cauză de sterilitate.

Și avorturile pot afecta fertilitatea

Evitarea avorturilor și tratatea bolilor cu transmitere sexuală sunt alte  modalități prin care femeile își pot menține fertilitatea și pot evita situațiile în care pot naște copii cu probleme de sănătate.

„Planificarea familială joacă un rol foarte important în păstrarea fertilității, deoarece sarcinile nedorite care se finalizează cu avort cresc substanțial riscul de sterilitate”, afirmă dr. Petre Brătilă, medic primar ginecolog.

Copii sănătoși. Stresul, atac la spermatozoizi

Femeile, ca și bărbații foarte stresați, au o rată de procreere mult mai mică față de cei care muncesc în medii mai puțin solicitante intelectual. Femeile care merg la școală până la 25-27 de ani, care sunt în competiție tot timpul, în mod spontan procreează mult mai puțin.

La bărbați, situația este și mai gravă fiindcă spermatozoizii sunt extrem de sensibili la stres. De altfel, studiile au arătat în ultimii zeci de ani o degradare continuă a calității spermatozoizilor, iar principalii factori responsabili de această scădere sunt poluarea și stilul de viață.

Copii sănătoși. Analizele se fac înainte de conceperea copilului

Înainte de conceperea copilului, este bine ca mai ales viitoarea mama să facă investigații amănunțite pentru a se evita riscurile pentru bebeluș. Stabilirea Rh-ului poate preveni situațiile în care anticorpii mamei îi atacă pe cei ai copilului, ceea ce poate provoca malformații și crește riscul de deces. Rubeola, toxoplasmoza, sifilisul, HIV-ul sunt infecții extrem de riscante pentru bebeluș motiv pentru care viioarele mame ar trebui investigate chiar înainte de a conceperea copilului sau imediat după, dacă sarcina este o surpriză.