Știm bine că cele două liniuțe magice sunt foarte așteptate de către femeile care își doresc un copil. Dar, există situații în care ar trebui să acționezi corect și să te informezi la timp, ca să nu se transforme bucuria în tristețe.  

Testele de sarcină din ziua de azi sunt foarte precise, mai ales dacă sunt utilizate corespunzător. Ca să fii sigură că rezultatul testului de sarcină este cel corect, nu face anumite greșeli în utilizarea acestuia și învață să interpretezi rezultatele în mod corespunzător.

Faci testul prea devreme

Acest lucru duce la o situație confuză. Nu toată lumea are același nivel de hCG în urină, mai ales înainte de a ști că ți-a întârziat menstruația. Testul de sarcină este conceput să fie foarte simplu de utilizat, dar trebuie să aștepți până ai observat că n-ai primit “vizita” lunară.

Nu aștepți suficient de mult timp pentru rezultat

Testele de sarcină pentru acasă au instrucțiuni explicite. Acestea îți indică și intervalul de timp pe care trebuie să-l aștepți pentru a citi rezultatul. Pe măsură ce urina traversează suprafața de test, poate părea că ambele linii (sau plusul, în funcție de testul de sarcină utilizat) sunt prezente. Însă trebuie așteptat până când trece timpul indicat pe instrucțiuni pentru a fi sigură de corectitudinea rezultatului. De regulă, acesta variază între unu-două minute, în funcție de producător și de test.

Aștepți prea mult timp pentru a citi testul

Nici dacă aștepți mai mult decât timpul indicat pe prospectul testului de sarcină nu este o soluție pentru un rezultat cât mai precis. Majoritatea testelor, dacă depășești un interval de 5 minute, pot indica un rezultat pozitiv, însă fals.

Ignori rezultatul pozitiv

Sunt foarte puține situații în care rezultatul pozitiv este fals. Cele mai multe erori ale testului de sarcină sunt cauzate de faptul că sunt utilizate greșit. Dacă rezultatul de sarcină este pozitiv, consideră-l pozitiv și comportă-te ca atare.

Ignori rezultatul negativ

Dacă ai ciclul întârziat, iar testul este negativ, este indicat să îl repeți. Este posibil că organismul să nu producă o cantitate suficient de mare de hCG și astfel, rezultatul negativ al testului să nu fie chiar negativ. Ci, cel mai probabil, a fost prea devreme pentru un rezultat corect.

Un test de sarcină testează concentrația de gonadotropină corionica umană HCG, hormon produs în timpul sarcinii. Totuși, testul de sarcină poate ieși pozitiv și fără să fii însărcinată. Iar acestea sunt cauzele care pot influența apariția celor doua liniuțe pe testul de sarcină.

  • Medicamente. Sunt medicamente care pot influența testul de sarcină. Nu este vorba despre pilulele contraceptive, ci despre cele utilizate în tratamentele de fertilizare.
     
  • Sarcina chimică. Dacă ai avut o sarcină sfârșită printr-un avort spontan, în organism sunt încă hormoni care pot influența rezultatul pozitiv al testului de sarcină.
     
  • Urina diluată. Este recomandat să nu bei lichide înainte de a face testul de sarcină. De aceea este indicat să faci testul dimineața, utilizând prima urină, când concentrația HCG este mai ridicată. Urina diluată poate genera atât un rezultat fals pozitiv, cât și unul fals negativ.
     
  • Diverse boli. Anumite boli pot genera un rezultat fals pozitiv la testele de sarcină. Printre acestea se numără infecții la tractul urinar, boli la nivelul rinichilor, chisturi ovariene, probleme la glanda pituitară, dar și cancer ovarian.