Pentru că există numeroase recomandări în privința conceperii unei fete sau a unui băiat, cercetătorii au făcut însă unele concluzii care ar putea fi utile pentru viitorii părinți. Unii dintre ei sunt mai încântați de ideea de a avea un băiat, respectiv o fată și în acest sens vor să încerce tot felul de trucuri. Care dintre acestea sunt eficiente și este oare mai dificil să concepi o fată sau dimpotrivă un băiat, află în continuare.

În primul rând trebuie să știți faptul că din punct de vedere statistic mai mulți bebeluși de sex masculin sunt concepuți (mai exact raportul de concepție este de 105 băieți la 100 fete), dar sunt mai fragili decât cei de sex feminin, în primul rând deoarece le lipsește, din punct de vedere genetic, jumătate de cromozom (în plus, cromozomul Y este mai ușor decât cromozomul X).

De exemplu, dacă un bebeluș fată și un bebeluș băiat se nasc la 23 săptămâni, fata are șanse mai mari de a supraviețui în mediu ostil (acid). Pentru unele profesii, șansele de concepere a unui băiat sunt și mai reduse: anesteziști, cicliști profesioniști, lucrători la generatoare nucleare etc. De asemenea, spermatozoizii care conduc la o sarcină de sex masculin înoată mai rapid, însă pier mai repede (conform metodei Shettles dezvoltata de dr. Landrum Shettles în anii 1960 cu procent de eficacitate de 75%), în timp ce spermatozoizii care conduc la o sarcină de sex feminin înoată mai încet, dar trăiesc mai mult; din acest motiv băieții sunt în general mai predispuși decât fetele să sufere diverse modificări genetice.

Poziția sexuală poate determina sexul copilului?

În pofida celor enunțate mai sus, șansele sunt relativ egale pentru ambele sexe, necesitând însă o perioadă mai lungă sau o planificare intensă pentru a obține sarcina dorită.

Există trei variabile principale pe care le puteți influența/controla când încerci să concepi: momentul în ciclul de ovulație când are loc contactul intim (un moment mai timpuriu este în favoarea unei fete deoarece acești spermatozoizi menționați mai sus pot supraviețui mai mult, respectiv pot descuraja spermatozoizii Y care trăiesc doar câteva zile), actul/pozițiile sexuale la care apelați (mai aproape de cervix pentru un băiat, mai departe pentru o fată) și mediul/PH-ul vaginal pe care îl întâlnește spermatozoidul când încearcă să ajungă la ovul (acid pentru o fată, alcalin pentru un băiat).

În funcție de statusul acestor variabile depinde practic cât de dificil vă va fi să concepeți. Astfel, dacă mama are un mediu vaginal acid (se determină prin teste de tip bandă) și dorește un băiat, trebuie să modifice întâi PH-ul prin dușuri speciale sau prin alimentație diligentă/ evitarea anumitor alimente. Predispoziția naturală a corpului de a fi acid sau alcalin poate fi motivul pentru care există familii cu mai mulți băieți/mai multe fete, însă aceasta poate fi modificată pentru a direcționa ciclul naturii.

Șanse pentru a concepe un băiat:

 • aveți contact intim chiar în ziua ovulației, mai ales noaptea
 • ajungi la orgasm înainte de partener (se eliberează lichid alcalin)
 • apelați la tehnici de penetrare profundă
 • partenerul are un nivel crescut de spermatozoizi
 • evitați contactul cu o săptămână înainte de ovulație și aveți raport o dată în ziua ovulației (numărul de spermatozoizi e ridicat)
 • partenerul a sugerat contactul
 • raportul are loc în zilele menstruației
 • partenerul poartă boxeri și pantaloni largi
 • mănânci multe alimente sărate, carne, pește, faină albă, paste, fructe proaspete, anumite legume și eviți laptele și lactatele (iaurt și brânză), nucile, ciocolata, crustaceele și pâinea integrală

Șanse pentru a concepe o fată:

 • Raportul are loc înainte cu câteva zile înainte de ovulație, mai ales după-amiaza
 • Partenerul ajunge la orgasm primul
 • Întrețineți raporturi dese (scade numărul de spermatozoizi)
 • Penetrarea e superficială
 • Încetați raporturile cu 4-5 zile înainte de ovulație (împiedicați șansele ca spermatozoizii masculini să ajungă primii)
 • Partenerul poarta lenjerie și pantaloni strâmți
 • Tu ai sugerat raportul
 • Faci exerciții fizice în mod regulat (scăderea în greutate e asociată cu nașterea de fete)
 • Bei lapte și consumi lactate din abundență, alimente nesărate, orez, paste, anumite legume, apă minerală, cantitate limitată de carne și cartofi și eviți sarea/produsele sărate, vinul/berea, fructele proaspete, spanacul, roșiile și ciupercile, cicolata, cafeaua și ceaiul

Sfaturi importante ca să concepeți fata/băiat

În primul rând, multe cupluri apelează pentru ajutor în acest sens la teste de ovulație sau încearcă să calculeze data acesteia. Un raport sexual cât mai aproape de ovulație este cel mai potrivit pentru un băiat din motivele menționate mai sus; pentru o fată, este mai potrivit un raport înainte de acest rezultat pozitiv (ovulația e indicată prin mulți factori predictivi din salivă, mai exact creșterile hormonale asociate).

De asemenea, constituie o provocare transformarea organismului într-unul mai alcalin pentru a obține o sarcină cu un băiat. Multe din produsele de carne procesată și alimentele lactate din alimentația modernă sunt acide; o dietă ce include mai multe vegetale poate fi extrem de potrivită, dar și dușurile (se modifică aciditatea mediului vaginal).