mamaplus

Dr. Natalia Sorici, despre infertilitate: ”Ne întâlnim cu problema că vin târziu să se adreseze pentru a avea o sarcină„

-
//
07.12.2021

Datele Biroului Național de Statistică arată că, în ultimii patru ani, în Moldova s-au născut cu aproximativ nouă mii de copii mai puțini. Migrația, divorțurile, dar şi decizia familiilor de a avea mai puțini copiii sunt doar câțiva factori care determină descreşterea natalității. În acelaşi timp, situația materială dificilă a multor familii, la fel, este o cauză care amplifică acest fenomen.

Un factor care duce la scăderea natalității ține de vârsta la care familiile decid să aibă copii. În situația în care la femeile trecute de 35-40 de ani şansa de a avea un copil este tot mai mică, multe dintre ele recurg la fertilizarea in vitro.

„Ne întâlnim cu problema că vin târziu să se adreseze pentru a avea o sarcină. Avem o cotă foarte mare de femei deja după 35 de ani. Ca rezultat avem un factor feminin al infertilității, care din păcate se tratează foarte şi foarte greu. De regulă, specialistul în infertilitate trebuie să recomande un set de analize, pentru ca să pună un diagnostic corect, după care medicul, specialist în infertilitate, trebuie să propună cuplului care sunt metodele prin care se poate rezolva problema de infertilitate”, a declarat Natalia Sorici, medic obstetrician-ginecolog.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, anul trecut s-au născut 30.730 de copii - cu aproape 9.000 mai puțini comparativ cu patru ani în urmă. 

„Este tendința aceasta de a concepe un copil mai târziu, dacă înainte era în medie la 20-25 de ani, acum este în jurul anilor 30, când acumulăm mai multe boli cronice, când se manifestă hipertensiuni arteriale, care ne fac probleme în timpul sarcinii”, a menționat Elena Parpauț, medic obstetrician-ginecolog.

Medicii afirmă că, în următorii ani, natalitatea va continua să scadă.

„Căsătoriile sunt acum mai târzii, viața sexuală începe cu mult mai devreme. Sunt acumulate în timp diferite infecții, viruşi care acționează asupra fertilității şi care evident scad procesul de concepere a unui copilaş. Plus stresul de zi de zi, care face dereglări hormonale”, a mai spus Elena Parpauț.

În acelaşi timp, statisticile mai arată că, de la an la an, scade şi numărul copiilor născuți într-o familie. În 2020, jumătate dintre familii aveau un copil, 37 la sută - câte doi copii şi doar 14 la sută din cupluri au trei şi mai mulți copii.