Vrei să rămâi însărcinată şi nu ştii dacă este necesară o vizită la medicul stomatolog? Te întrebi care sunt intervențiile pe care ai voie să le faci în timpul sarcinii? Află de ce este foarte important să mergi la medicul dentist înainte de a planifica o sarcină şi care sunt paşii pe care trebuie să îi urmezi.

Starea generală de sănătate este o prioritate pentru noi toți, orice persoană îşi doreşte să fie sănătoasă şi să afle din timp despre posibilele afecțiuni pe care le are pentru a le putea trata în stadiul incipient. Acest lucru se intensifică atunci când apare sarcina, viitoarea mamă îşi doreşte să fie complet sănătoasă pentru a nu pune în pericol dezvoltarea fătului şi pentru a nu-l supune riscurilor aduse de anumite intervenții medicale.

Este adevărat că o femeie însărcinată este un caz aparte, un pacient care presupune multe precauții şi foarte multă atenție din partea medicilor. Datorită dezvoltării tehnologiei, intervențiile medicale sunt mult mai sigure, iar riscurile mult mai mici, de exemplu medicii stomatologi confirmă faptul că o radiografie dentară digitală este minim invazivă şi iradiază corpul uman într-o cantitate extrem de mică, nivelul radiațiilor fiind cu 80% mai mic decât în cazul unei radiografii tradiționale. Procesul prin care trebuie să treci atunci când faci o radiografie dentară, este unul foarte rapid şi complet nedureros. O astfel de procedură durează aproximativ 9 secunde, timp în care aparatul se roteşte în jurul corpului protejat de o vestă care conține plumb şi acoperă atât zona abdominală, cât şi glanda tiroidă.

Care sunt afecțiunile pe care le poți preveni?

Organismul unei femei însărcinate suferă, în mod continuu şi imprevizibil, transformări şi dezechilibre ce micşorează paleta de intervenții pe care le poate efectua un medic.  De aceea, este foarte important ca înainte de a planifica să rămână însărcinată, orice femeie trebuie să îşi facă toate controalele medicale necesare unei stări foarte bune de sănătate. Vizita la medicul stomatolog nu trebuie neglijată, este foarte important ca înainte de a planifica o sarcină să se realizeze toate controalele medicale necesare pentru siguranța că nu există probleme în ceea ce priveşte dantura, iar intervențiile complexe nu sunt necesare în următoarele 9 luni.  

Boala parodontală:

Unele studii sugerează faptul că boala parodontală, infecția bacteriană ce afectează gingiile şi oasele cu rol de susținere a danturii, poate duce la afectarea dezvoltării copilului atunci când este aflată în stadiu foarte avansat şi are un parcurs foarte sever deoarece dezvoltă în întreg organismul numeroase bacterii care pot ajunge şi la făt.

În timpul sarcinii, se modifică şi reactivitatea gingiilor față de bacterii şi placă bacteriană, din cauza nivelului ridicat de progesteron şi estrogen, astfel pot apărea inflamații şi sângerări. În unele cazuri, femeile însărcinate observă o uşoară mobilitate a dinților pe fondul activității complexului hormonic ce determină elasticitatea ligamentelor.

Ceea este foarte important de reținut este că odată ce viitoarele mamici au grijă de sănătatea orală înainte de sarcină şi mai ales de problemele precum boala parodontală, riscurile ce pot apărea în timpul sarcinii sunt reduse substanțial.

Gingivita de sarcină:

O altă afecțiune des întâlnită în timpul sarcinii este gingivita de sarcină, aceasta presupune inflamarea țesutului gingival şi este cea mai frecventă patologie dentară care apare în cazul femeilor însărcinate. Nivelul crescut al progesteronului crează un mediu favorabil dezvoltării bacteriilor, astfel este determinată apariția gingivitei. În timpul sarcinii, papilele interdentare pot fi umflate, tumefiate, mărite sau predispuse la sângerări constante.

Hipertensiunea dentinară este o altă afecțiune de care pot suferi femeile însărcinate. Aceasta se manifestă prin reacții extrem de dureroase la stimuli precum cald, rece, dulce sau acru. 

Caria dentară:

De cele mai multe ori, controlul stomatologic este cel mai amânat dintre toate controalele de rutină, cu toate acestea, atunci când îți doreşti să rămâi însărcinată, trebuie să îți faci o progmare la dentist şi să acorzi o atenție sporită igienei orale. În lipsa periajului realizat de cel puțin două ori pe zi şi a utilizării apei de gură şi a aței dentare, riscul de apariție al cariilor este unul cât se poate de mare. De asemenea, consumul excesiv de alimente dulci sau sucuri carbogazoase poate duce la apariția cariilor dentare. Chiar şi ceea ce credem că este sănătos, precum sucul natural de fructe, poate afecta smalțul dinților şi poate creşte riscul apariției cariilor. Pe măsură ce caria evoluează, aceasta afectează pulpa dentară şi poate ajunge la nerv, provocând sensibilitate şi durere intensă. Atunci când caria ajunge într-un stadiu avansat, durerea nu mai poate trece neobservată. Netratate, cariile pot duce la apariția abceselor şi a infecților, ulterior ajungându-se la pierderea dintelui. Cariile nu se formează exclusiv pe suprafața exterioară a dintelui. Acestea pot apărea în interior sau în spațiul interdentar şi pot fi depistate doar de către medicul dentist, în timpul unui control stomatologic şi al unei radiografii dentare.

În timpul sarcinii, riscul apariției complicațiilor pulpare şi a cariilor creşte cu până la 30%, mai ales în primele două trimestre. Cariile sunt un mediu microbian foarte intens şi pot reprezenta un pericol pentru cavitatea orală sterilă a copilului. Necesarul de calciu şi substanțe nutritive ale fătului, pe fondul dezechilibrului hormonal, pot declanşa o adevărată explozie a cariilor. De aceea, este foarte important să îți tratezi cariile înainte de sarcină, iar în timpul acesteia, să acorzi o atenție cât mai mare atât igienei orale, cât şi alimentației sănătoase şi lipsite de excesul de zahăr.

Controlul stomatologic înainte de sarcină este extrem de important pentru fiecare viitoare mamă. Rezolvă-ți toate problemele dentare înainte de a planifica o sarcină şi asigură-te că nu vei avea nevoie de tratament stomatologic pe timpul celor 9 luni. Nu uita că vizitele la medicul dentist pentru detartrajul şi periajul profesional sunt chiar indicate în această perioadă a vieții tale, iar stilul de viață sănătos şi alimentația bogată în fructe şi legume te vor ajuta să menții sănătatea generală şi sănătatea orală a ta şi a copilului tău.