Sarcina dorită este întotdeauna o bucurie și o încântare pentru soți- ei conștient merg către un eveniment foarte important din viața lor! Planificarea ducerii pe lume a unui copil, pentru o familie modernă a devenit o parte integrată în formarea și dezvoltarea ei. Dar motivele pentru conceperea unui copil nu sunt întotdeauna intenții cu scopul de a da naştere la o nouă viață și de a o face fericită.
Motivele conceperii unui copil pot fi constructive şi destructive. mai întâi să analizăm motivele negative, care distrug personalitatea copilului încă în faza preconceptuală, şi care se numesc distructive
Motivul: Iată-așa! "- nașterea unui copil devin un răspuns la întrebările plictisitoare șă fără sfârșit a rudelor , sau la criticile ce țin de mărirea familiei ( cel mai des acestea vin de la generația mai în vârstă care visează la nepoți). Odată cu apariția nou- născutului familia devine dependentă de sfaturile, recomandările și practicile rudelor. Copilul devine "o favoare" și un obstacol pentru viața la care este obișnuit un cuplu.
Motivul „pentru a deveni matură și independentă" – până la nașterea copilului grijile de zi cu zi par a fi fără sens. Maturitate, în conformitate cu aceste persoane, se poate dovedi numai prin faptul de a naște un copil. Gravitatea acestui motiv constă în faptul că femeia are grijă numai de sine, ea se bazează pe propriile experiențe și pe opiniile altora, copilul fiind perceput ca un "atribut" de maturitate.
Motivul ,,stăpânirii"- într-o familie copilul este necesat pentru a stabili o relație mai bună cu soțul sau partenerul( sa-l întorci, să-l atașezi, să nu-l lași să plece și alte opțiuni de manipulare). Acest motiv chiar de la început transformă copilul într-o armă de manipulare. Dragostea și respectul între părinții copilului lipsește și puțin posibil să apară cu timpul. Iar dacă planul de a împiedica partenerul să rămână a eșuat atunci copilul rămâne pentru femei o abuză.
Motivul de a ,,îmbunătăți statutul în societate". Până la naștere cuvintele și faptele unei femei nu au aceiași semnificație și importanță pentru alți, cum ar avea aceleși fapte și cuvinte spuse/făcute de o mamă a doi copii. Numărul copiilor arată experiența și competența pe care o are femeia. În aceste stereotipuri crede femeia care preferă statutul în societate și se concentrează pe opiniile altora.
Motivul ,,egoist"- să naști un copil ,,ca la bătrânețe să aibă cine să-ți aducă un pahar cu apă". Copilul nu este considerat o personalitate, el trebuie să îndeplinească mereu nevoile părinților. Copilul nu poate avea propria viață personală( și, dacă există părinții încearcă să se bage în ea), el este ,,proprietatea" părinților.
Frica de a fi singur-,,ai nevoie de cineva care niciodată nu te va părăsi, nu te va trăda și nu va înceta să te iubească". Acest motiv este similar cu motivul anterior.
Descrierea motivelor negative pentru conceperea unui copil vorbesc de problemele personale ale femeii, care ar fi bine să fie rezolvate până la naștere, de sine stătător sau împreună cu un specialist(psiholog), dar nici într-un caz cu viitorul copil.
Motivele structuctivede conceperea a copilului sunt caracterizate de: în primul rând, necesitatea de a avea grijă de cineva vine din adâncurile sufletului, necesitatea de a fi puternic și sincer, în al doilea rând femei este pregătită să-și iubească copilul așa cum este (este pregătită pentru o iubire necondiționată), în al treilea rând prezența dragostei între parteneri, care sprijină dorința de a dărui o nouă viață.
Oricare ar fi motivul conceperii unui copil, acesta trebuie să poarte un mesaj pozitiv pentru viitorul copil care vrea să se nască și să devină un om fericit.
Autor: Tatiana Cozman, psiholog