Până la 25% dintre femei suferă de disfuncții ale trompelor uterine. Cea mai mare problemă este că majoritatea femeilor nu știu exact care este starea trompelor uterine decât atunci când se supun unor investigații pentru infertilitate. Totuși, unele dintre ele pot avea dureri severe în timpul menstruației, cicluri neregulate sau rare, dureri pelvine cronice și o anumită sensibilitate. Disfuncțiile trompelor uterine reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze ale infertilității în rândul femeilor.
Distrugerea fimbriei (un țesut care face legătură dintre ovare și trompele uterine) poate să reducă capacitatea trompelor uterine de a transporta ovulul în canalul falopian. Aderenta din jurul canalului poate să îl denatureze sau să îi reducă mobilitatea, afectându-i astfel capacitatea de a transporta ovulul. Deteriorarea celulelor mucoasei canalului poate împiedica sperma să ajungă la ovul, reducând astfel șansa de fertilizare. Blocarea canalului poate împiedica sperma să ajungă la ovul, precum și ovulul fecundat să ajungă în uter, mărind riscul de sarcină ectopică. Blocarea trompelor poate fi proximală sau distală. În primul caz, blocajul este situat aproape de uter, în timp ce în al doilea caz se situează lângă fimbrie.
Cauzele disfuncției trompelor uterine
- infecțiile - aceasta este cea mai comună cauză a disfuncțiilor trompelor uterine, mai ales dacă infecția este netratată sau este tratată în mod necorespunzător.
- infecții pelvine anterioare
- boli cu transmitere sexuală precum chlamidia și gonoreea
- prezența steriletului poate genera infecții în uter care se pot răspândi spre trompele uterine
- răspândirea unor infecții ale organelor interne precum apendicita sau infecții ale intestinelor
- infecții în urma unui avort sau a pierderii unei sarcini.
- intervențiile chirurgicale - orice intervenție care are legătură cu canalele falopiene, cu ovarele sau cu uterul poate cauza probleme. Uneori și alte intervenții abdominale pot avea efecte negative.
- sarcini ectopice anterioare – una sau ambele trompele uterine sunt afectate de o sarcină ectopică anterioară.
- anomalii congenitale - de obicei se materializează prin lipsa sau prin subdezvoltarea trompelor.
- endometrioza - poate să provoace cicatrice, conducând, în cazurile mai grave, la blocarea trompelor.
Ce este hidrosalpinxul?
Hidrosalpinxul este denumirea folosită atunci când canalul falopian este blocat, dilatat, umplut cu lichid. Hidrosalpinxul este de obicei cauzat de infecții pelvine anterioare. În puține cazuri, fertilitatea poate fi redată prin deschiderea chirurgicală a canalului. Totuși, în majoritatea cazurilor se recomandă tratamente FIV. Conform studiilor, se pare că hidrosalpinxul reduce rata de reușită a FIV și creste riscul de avort spontan. De aceea, numeroși medici recomandă îndepărtarea sau ocluzia hidrosalpinxului înainte de începerea tratamentului FIV.