Există nenumărate mituri în jurul fertilităţii, iar specialiştii în fertilitate sunt conştienţi de acest lucru. Se spune că anumite poziții sexuale fac sarcina posibilă mai repede sau că statul în cap după actul sexual o face mai ușor de obținut. Nici acestea, nici alte mituri nu sunt adevărate.
A rămâne însărcinată este ușor
Există o credință eronată că sarcina este doar o chestiune de decizie. Specialiștii în fertilitate atrag atenția asupra faptului că și cuplurile tinere, fără probleme de sănătate, obțin o sarcină doar în 20 până la 30% din cazuri în timpul unui ciclu ovulativ.
Probabilitatea crește la 57% în trei luni. Apoi la 72% în șase luni și la 85% într-un an. După cum puteți vedea, problema nu este atât de simplă. În multe cazuri, este nevoie de un an pentru a rămâne însărcinată.
Sarcina apare dacă partenerii fac sex în fiecare zi
Cu cât o persoană are mai multe relații sexuale, cu atât este mai probabil să existe o sarcină. Cu toate acestea, un studiu a arătat că nu există nicio diferență majoră între a face sex în fiecare zi și la fiecare două zile. De asemenea, sexul frecvent reduce numărul de spermatozoizi per ejaculare.
Secretul este să faci sex în 24 de ore de la ovulație
Acesta este unul dintre miturile pe care specialiștii în fertilitate le aud cel mai des. Odată ce ovulația s-a încheiat, o femeie nu mai are nicio șansă să rămână însărcinată. Fertilizarea are loc dacă ovulul se întâlnește cu spermatozoidul în trompele uterine, cu șapte până la zece zile înainte de menstruație. În caz contrar, nu va exista o sarcină.
Dacă există menstruație, există fertilitate
Nu este adevărat. În primul rând, există femei care au disfuncție ovulatorie și au menstruație. Cu alte cuvinte, nu sunt fertile, dar au menstruație. Pe de altă parte, cu aproximativ cinci ani înainte de menopauză, este foarte puțin probabil să apară o sarcină, chiar dacă menstruația este încă prezentă.
Important este că femeia este fertilă
Acesta este încă unul dintre acele mituri pe care specialiștii în fertilitate le aud adesea. Unii oameni cred că dacă o sarcină nu apare este din cauza infertilității femeii. Cu toate acestea, 35 până la 40% din cazuri au la bază infertilitatea masculină.
Atât timp cât corpul este sănătos, vârsta nu contează
Deși a fi atletică și a te bucura de o sănătate optimă este favorabil pentru obținerea unei sarcini, acest lucru nu este suficient. Vârsta contează, deși nu este factorul determinant. Realizarea fertilizării presupune combinarea unei serii de factori, iar vârsta este unul dintre ei.
Multe femei au copii la 40 de ani
Deși este adevărat că unele femei reușesc să rămână însărcinate la 40 de ani, adevărul este că majoritatea nu o fac. Fertilitatea la femei începe să scadă după vârsta de 35 de ani. După această vârstă, posibilitatea de a obține o sarcină este din ce în ce mai mică. Se estimează că există doar 20% șanse.
Dacă ești deja tată, nu ai probleme de fertilitate
Specialiștii în fertilitate aud foarte des această idee. Ca și în cazul femeilor, vârsta are o influență importantă. Acest studiu a arătat că, după vârsta de 39 de ani, fertilitatea bărbaților se reduce cu 23% în fiecare an. Nu contează dacă bărbatul are deja copii.
Greutatea este un factor secundar
Excesul de greutate generează modificări hormonale, atât în organismul femeilor, cât și al bărbaților. În primul caz, poate afecta ovulația; în al doilea, producția de material seminal. Specialiștii în fertilitate estimează că pierderea a 10-20% din greutate crește șansele de a rămâne însărcinată.
Cafeaua nu are niciun efect
Cafeaua nu este cel mai bun prieten al fertilității. Potrivit unui studiu din 2007, femeile care au băut mai mult de o ceașcă de cafea pe zi au avut doar 50% șanse de a rămâne însărcinate în timpul unui ciclu ovulativ. Cofeina este prezentă și în băuturi precum ceaiul, ciocolata caldă și cola.
Renunțarea la fumat este necesară doar în sarcină
Este unul dintre miturile cu care trebuie să se confrunte zilnic specialiștii în fertilitate. Datele indică faptul că până la 13% dintre cazurile de infertilitate feminină au la bază fumatul. Nu există estimări în cazul bărbaților, dar îi afectează și pe aceștia. Mai mult, șansele scad indiferent de câte țigări sunt consumate pe zi.
Numai femeile ar trebui să ia suplimente înainte de sarcină
Este cunoscut faptul că suplimentarea cu acid folic este recomandată dacă o femeie încearcă să rămână însărcinată. S-a constatat că și bărbații ar trebui să-l ia. În ambele cazuri, acest lucru este indicat pentru a preveni problemele la copil. S-a descoperit că aceste suplimente cresc numărul și motilitatea spermatozoizilor.
Dacă nimic nu funcționează, reproducerea asistată va rezolva problema
Nu este nimic sigur. În termeni generali, reproducerea asistată poate rezolva toate problemele de fertilitate masculină și anomaliile de ovulație. Ceea ce nu poate face este să schimbe calitatea proastă a ovulelor ca efect al vârstei. După vârsta de 40 de ani, utilizarea acestei alternative are șanse mici de reușită.
Luna influențează concepția
Acesta este unul dintre cele mai curioase mituri. Există credința că acordul cu fazele lunii poate facilita sarcina. Nu este adevărat. Singura legătură este faptul că ciclul menstrual al femeii durează la fel ca ciclul lunar. Dincolo de asta, nu există nicio legătură.
Cauza este psihologică
Este adevărat că stresul poate provoca modificări hormonale care scad fertilitatea. Totuși, acest lucru nu înseamnă că numai starea de spirit este cauza infertilității. Imposibilitatea obținerii concepției are cauze fizice. Psihicul nu generează mari probleme.