Dacă ești într-o astfel de situație, este foarte important să știi toate detaliile despre cum poți rămâne însărcinată dacă ai ciclu neregulat, pentru a-ți maximiza șansele.

Este posibil să rămâi gravidă la scurt timp după menstruație, în funcție de cât de mult durează sângerarea și de data la care ovulezi.

Dacă menstruația ta durează mult, atunci când se termină sângerarea este posibil să mai ai doar câteva zile sau niciuna până la ovulație. Aceasta loc între a 12-a și a 14-a zi a ciclului tău menstrual.

Acesta este un amănunt de care ar trebui să ții cont în cazul în care vei avea un act sexual neprotejat imediat după ce nu mai sângerezi. Dacă menstruația ta durează puține zile, vei avea mai multe zile până la perioada fertilă.

Zilele fertile ale unui ciclu menstrual sunt destul de clar fixate și depind de perioada în care ovulezi mai degrabă decât de durata menstruației.

Cea mai probabilă zi pentru a rămâne însărcinată este aceea în care se estimează eliberarea ovulului de către unul dintre ovare.

Cu toate acestea, conform unui studiu important apărut în 1995 în New England Journal of Medicine, mai sunt alte cinci zile fertile înainte de ovulație. În aceste zile poți rămâne însărcinată, ceea ce înseamnă un total de șase zile fertile pe durata unui ciclu menstrual.

Ce înseamnă celelalte cinci zile?

Dacă vei avea raport sexual cu cinci zile înainte de ovulație, spermatozoizii pot supraviețui și astfel poți rămâne însărcinată. Spermatozoizii pot supraviețui în tractul reproducător între trei și cinci zile și pot aștepta eliberarea ovulului.

Unii spermatozoizi pot supraviețui chiar și șapte zile. Din cauză că ovulul nu trăiește decât 24 de ore după ovulație, este posibil ca tu să rămâi însărcinată a doua zi după ziua în care ai ovulat.

Așa cum spuneam, poți rămâne gravidă în zilele fertile, indiferent de lungimea perioadei de menstruație. Pentru asta, ar trebui să determini care este ziua ovulației, în funcție de durata ciclului tău menstrual.