Nicio altă metodă contraceptivă nu este înconjurat de atât de multe presupuneri, și nu este însoțită de atâtea dispute, cum sânt contraceptivele hormonale. Oricât de mult s-a scris deja, câte s-au spus dar nu s-a ajuns încă la un numitor comun în acest sens. Unii o numesc cea mai bună protecţie împotriva unei sarcini nedorite, iar alţii consideră contraceptivele hormonale un rău universal. În cursul 3 de universitate, o prietenă s-a căsătorit, iar după două luni - a rămas însărcinată, fapt care a surprins-o foarte mult, deoarece câteva luni înainte de asta a luat pastile, și după versiunea ei cel puțin un an, putea să nu le mai bea și să nu rămână însărcinată. Ţineţi minte însă: contraceptive orale trebuiesc luate în fiecare zi, la aceași oră, strict după schemă altfel pot interveni dereglări ale ciclului menstrual, sau, ca şi în cazul prietenei mele - poate surveni sarcina.
Aşadar să vedem ce tipuri de contraceptive orale există şi cum pot fi administrate:
- Contraceptivele combinate, sânt cele mai răspândite metode contraceptive orale din cauza siguranţei mari pe care o oferă. Acestea aproape că nu au efecte adverse, au un preţ acceptabil, şi sânt tolerate destul de uşor. La rândul său contracepţia combinată se împarte în trei tipuri principale: monofazice, care conţin o doză constantă de estrogen şi progesteron; bifazice, la care primele 10 pastile conţin estrogen iar următoarele 11 sânt combinate şi au în componenţa lor atât estrogen cât şi progesteron; trifazice conţin în creştere treptată doze de progesteron şi estrogen cu un conţinut maxim spre mijlocul ciclului.
- Mini-pilula conține 300-500 mg progesteron intr-un comprimat, nu afectează în mod semnificativ functia ovariana. Admitnistrarea se începe din prima zi a ciclului menstrual si se ia în fiecare zi în mod continuu.
- Preparate postcoitale constau în doze mari de progesteron (0,75 mg levovonorgestrela) sau doze mari de estrogen (dietilstilbestrol, etinilestradiol). Doza de estrogen este de 5,2 mg , adică de 50 de ori mai mare decât în preparatele combinate estrogen-gestagen. Aceste tablete sunt utilizate în primele 24-28 de ore după contactul sexual (în cazuri rare).
- Preparatele ce conțin 150 mcg medroxiprogesteron acetat sau 200 mg noretisteron. Injectarea lor se face o dată la 1-5 luni.
- Implanturile subcutanate (Norplant) sunt capsule care sunt introduse subcutanat în zona umerilor și secreta levonorgestrel zilnic, oferind contracepție timp de 5 ani.
- Inele vaginale eliberează progesteron sânt administrate la 1 sau 3 cicluri.
- Dispozitive intrauterine combinate care conțin levonorgestrel şi care în decurs de un an eliberează zilnic câte 20 mcg levonorgestrel.
Intenţionat nu ne vom opri la fiecare frup aparte, vom atrage doar atenţia la câteva mimete cheie:
Oricare dintre preparatele acestui grup, într-o doză mai mare sau mai mică conțin hormoni, astfel încât administrarea acestora fără prescripţie medicală înseamnă sinucidere curată. Corpul fiecarei persoane este individual. Medicamentele hormonale administrate greșit pot provocadisconfort și, cel mai important, să aibă asupra organismului efecte secundare puternice. Cele mai grave complicații pot apărea la sistemul cardiovascular ( hipertensiune, complicații trombotice) precum și la ficat și pancreas.
Exista contraindicatii pentru care medicamentele hormonale sânt strict interzise. Iată unele dintre ele: boli de ficat (hepatita, ciroza, tumori), insuficiență renală (pielonefrite, glomerulonefrită), varicele și tromboză venoasă profundă, boala coronariana, infarct miocardic, accident vascular cerebral, diabet zaharat, tumori maligne de san, uter , femei în vârsta şi mai mari de 40 de ani, fumatul.
Înainte de prescrie un anumit contraceptiv, medicul ginecolog, de obicei, va îndrepta pacientul să facă teste de laborator - pentru a evalua riscul posibil de complicatii. Acesta este în primul rând un test de sânge pentru hormoni, studiul de coagulare a sângelui (pentru prevenirea complicațiilor trombotice), ultrasunetul ginecologic și mamar (pentru a evita orice formațiune sau inflamație).
În primele două sau trei luni de la începerea administrării contraceptivelor hormonale, multe femei simt un disconfort - greață , dureri de cap și amețeli, în multe cazuri se depistează o creștere și angorjare a sanilor pot apărea eliminări intermenstruale, care ulterior devin mai rare. Fiecare femeie are simptome diferite, de aceea, înainte de a lua un medicament nou încercați să rnotaţi tot ce pare neobișnuit: după aceea puteți pune aceste întrebări cu medicului dumneavoastră .
Dacă ați cumpărat vreodată anticonceptionale, probabil ai observat prospectul în care scrie despre mecanismul de acțiune, indicații, contraindicații, complicații ale medicamentului. Nu voi "înfrumuseţa mult", dacă spun că la "complicatii " este trecut aproape tot manual pe boli ale organelor interne. Și nu este o coincidență, deoarece chiar şi dozele mici de hormoni se pot comporta imprevizibil, şi pot avea urmări pentru mulți ani. Și să mă ierte, colegii mei ( și medici și jurnaliști ) pentru comparație, dar din anumite motive refuzăm să mâncăm "găini hormonale ", dar voluntar ne umplem, chiar şi cucantități mici, cu aceleași hormoni?!
Organismul nostru este un mecanism perfect, care nu tolerează nicio intervenție, și cine știe ce mecanism pornim, consumând zi de zi hormoni, motivând asta prin "bunele intenții." Într-adevăr, contracepţia hormonală, astăzi ocupă poziția de lider în materie de contracepție, dar oare prin ziua de azi, nu închidem ușa spre viitor? Alegerea este de partea dvs.
Autor: Ludmila Barbova