În timpul studenţiei am avut ocazia să lucrez vara la o bază de odihnă a Universităţii. Doritori de ase odihni gratis erau mulţi, de aceea rândurilor chelnerilor şi a celor ce urmau să spele avsele s-au completat repede. Câte două ziel lucram, iar alte două ne plimbam, ne veseleam, dansam, tipul de distracţii aveai de unde-l alege. Într-una din seri, o colegă a făcut cunoştinţă cu un băia, sângele a început a fierbe, şi la un moment dat m-a întrebat: "cum ar fi mai bine să mă protejez? să mă spăl cu şampanie sau să introduc în vagin o bucăţică de lămâie?" Cortina!

Contracepţia chimică sau ce are de-a face lămâia?

M-am întrebat mult timp,ce are de-a facelămâia și șampania? Se pare că în opțiunile propuse de ea era totuşi o logica. Intr-adevar, mediul acid poate distruge sperma. Aceasta şi este baza contraceptivelor chimice, doar că nu sunt folosite lămâi ci preparate speciale, numite spermicide.

Mecanismul de acțiune a spermicidelor constă în a inactiva sperma si a previni penetrarea acesteia in uter. Principala cerință pentru un spermicid, este capacitatea de a distruge un spermatizoid timp de câteva secunde. Spermicidele sunt disponibile sub forma de creme, geluri, lumânări și tablete de spumare etc. Multe contraceptive conțin componente care, atunci când sânt dizolvate formează un lubrifiant natural care poate fi foarte relevant pentru unele cupluri. În plus, acestea distrug nu numai sperma, dar şi mai multe infectii virale, așa că, dacă duceţi viața sexuală neregulată sau nu sunteţi sigur în partener, această metodă va fi foarte potrivită.

Medicii recomandă să se utilizeze metodele chimice în combinație cu prezervative sau capace pentru o mai buna protectie impotriva infectiilorcu transmitere sexuala si SIDA, precum și pentru o mai bună contracepție.

Lumânărilepentru prevenirea sarcinii sânt compuse dintr-un spermicid și substanțe auxiliare. Dizolvată la căldura vaginului, lumânare non-hormonală activează spermicidele, iar componentul auxiliar mai are capacitate lubrifiantă.  Lumânările contraceptive se introduc fără dificultate, singurul dezavantaj include faptul că este necesar să fie introduse chiar înainte de actul sexual, dar să-i daţi timp pentru ca lumânare să se topească. Cel mai mare efect o lumânare îi are timp de 40 de minute, pwnreu un al doilea act sexual este necesar să se introducă o nouă lumânare, asa ca faceţi un stoc de câteva bucăţi. Lumânări contraceptive protejeaza organismul de infecții virale și bacteriene, ceea ce va contribui la evitarea posibilelor inflamatii, cu toate acestea, lumânarea nu vă va salva de boli grave cu transmitere sexuală. Cu un partener necunoscut mai bine să nu riscaţi și sa utilizaţi prezervativul.

Lumânarea începe să fie activă creând un mediu acid în vagin, care inhibă sperma. După cum știți, săpunul - este un mediu alcalin, care neutralizează acidul. Pentru a nu reduce la minim efectele spermicidelor, înainte și după actul sexual, atunci când vă faceţi toaleta igienică, nu folosiți apă și săpun, pur şi simplu spalaţi-vă cu apă caldută.

 Tampoanele contraceptive, în acest moment sunt una dintre cele mai confortabile în utilizarea contraceptive chimice. Pernuţa poliuretană, îmbibată cu spermicizi, introdusă în vagin, protejează o femeie de o sarcină nedorită. Înainte de administrare, tamponul,  trebuie umezit cu apă până devine spumos, aceasta  însemnă că substanță spermicidică este activată. Tampon umed poate fi introdus cu un aplicator sau cu mână. Acesta va putea fi extras cu ajutorul aţei ataşate. 

Caracteristica pozitivă principală a tamponului este că acesta poate fi lăsat în vagin chiar şi o zi și tot timpul acesta își menține proprietățile contraceptive. Dupa actul sexual, tamponul trebuie lăsat pentru încă 6 ore, în caz contrar este posibilă fertilizarea. Tampon acoperă colul uterin și previne pătrunderea spermei înăuntru. El este ca un burete, absorbind eliminările si sperma. Studiile au aratat ca utilizarea tampoanelor protejeaza femeile de a fi infectate cu chlamydia și gonoreea, ceea ce este important atunci când actele sexuale nu sânt regulate şi cu acelaşi partener. Partenerii nu simt tampoanele contraceptive in timpul actului sexual, acesta fiind de asemenea, un avantaj al acestor contraceptive, iar numărul de contacte sexuale depinde de capacitățile tale fizice.

Nu este nevoie să se facă pregătiri speciale înainte de actele sexuale repetate, ceea ce este foarte convenabil. În mod similar acţionează şi  contraceptivele care nu sunt bureți, doar că ele trebuie introduse înainte de contactul real, ceea ce reduce din pasiune.

Avantajele spermicidelor: Ușor de utilizat, asigurând un anumit grad de protecție împotriva anumitor boli cu transmitere sexuala, si acestea sunt fonduri de rezervă simple, în primul ciclu de contraceptive orale.

Dezavantajul este  perioada limitată de eficiența și necesitatea unor manipulări pe organele genitale. Și, după cum am menționat, o utilizarea frecventă a spermicidelor poate duce la o disbacterioza a vaginului

Astăzi, varietatea de spermicide este atât de mare încât este foarte ușor de ales, cel mai important lucru este să reţineţi că - sexul ar trebui să fie distractiv și să lăse în urmă amintiri plăcute, și nu consecințe neplăcute.

Autor: Ludmila Barbova