Îți dorești mult un copil și te gândești des la faptul că ceasul biologic ticăie? Este important ca înainte de a face acest pas să răspunzi sincer la câteva întrebări care te vor ajuta să înțelegi mai bine ce spune rațiunea dar și pregătirea ta financiară despre schimbările care vor apărea în viața ta.

Te-ai distrat suficient?

Odată ce un copil apare în peisaj, timpul tău liber va deveni al lui său, mai bine zis, va fi inexistent. Plânge, trebuie să fii lângă el. Mănâncă, trebuie să fii lângă el. Învață să meargă și mișună prin casă? Obligatoriu trebuie să fii în permanență pe lângă el. Mulți dintre copii născuți de mame în jurul vârstei de 20 de ani nu sunt neapărat planificați și abia ulterior își dau seama părinții că nu au copilărit la rândul lor destul. Indiferent de ceea ce îți dorești tu să realizezi până să ai un copil, e important să conștientizezi modul în care apariția unui bebe te va impacta și să decizi în consecință.

Cum stai din punct de vedere financiar?

Orice pe lumea asta costă, iar copilul nu e o excepție, ba dimpotrivă. Am auzit numeroși oameni spunând că „unde mănâncă unul, mănâncă și al doilea” sau că „tu îl faci, că are D-zeu grijă de el”. Ei bine, știm cu toții că lucrurile nu stau chiar așa. Pe măsură ce timpul trece, iar copilul crește, proporțional vor crește și costurile, căci vor apărea nevoi mai complexe.

Ești pregătită emoțional să ai un copil?

Momentul în care devii părinte e una din cele mai bruște schimbări pe care le vei trăi vreodată. Dintr-o dată, din adultul care nu trebuia să se preocupe decât de propria persoană, devii adultul de care o altă ființă umană depinde în totalitate. Literalmente, supraviețuriea lui depinde de tine. Pentru a conștientiza și accepta acest lucru e nevoie de maturitate și de o stare de spirit care să te lase să-ți prioritizezi întotdeauna copilul. A fi părinte e o sarcină permanentă, ce cere numeroase sacrificii. E o schimbare ireversibilă și permanentă, cu urcușuri și coborâșuri.

Ce moștenire genetică ai?

E important să înțelegi și aspectul genetic al reproducerii. Dacă în familia ta sau a lui există motive de îngrijorare, anomalii genetice ce îți pot impacta copilul, e foarte important să tii cont de acest risc. În sensul asta, poți face teste genetice anterior conceperii, pentru a vedea care sunt riscurile că viitorii tăi copii să dezvolte boli, pornind de la aceste predispoziții.

Cine te va ajuta să îl crești?

Familiile vin în toate formele și culorile. Copilul poate fi crescut clasic, de mamă și tată, cu ajutorul bunicilor. În alte situații, o mătușă poate ajuta, sau chiar o verișoară care îți e apropiată ca o soră. Important e că ai nevoie de oameni în jurul tău care să te ajute, mai ales în cazul în care te întorci la muncă mai devreme. În cele mai multe situații, bunicii sunt ajutorul de nădejde pe care majoritatea cuplurilor se bazează, însă nu întotdeauna aceasta este și o opțiune. Trebuie, dacă te afli în această situație, să te gândești la o alternativă încă de dinainte de a concepe un copil, pentru a-ți putea planifica totul mai ușor.

Dacă ți-ai răspuns satisfăcător la toate cele 5 întrebări, înseamnă că ești pregătită să adaugi un nou membru în familia ta!