Dacă vă numărați printre cuplurile care nu reuşesc să aibă un copil în scurt timp după ce ați luat decizia de a deveni părinți, câțiva factori ce țin de stilul vostru de viață ar putea să vă aducă sarcina dorită mai repede decât v-ați aştepta.

Uneori poate părea că fertilitatea este strâns legată de vârsta partenerilor sau de un strop de noroc. Însă medicii susțin că multe cupluri nu realizează cât de importanți sunt factorii legați de stilul de viață atunci când vine vorba despre sănătatea aparatului reproducător, al spermei şi ovulelor.

Iată ce puteți face, potrivit specialistului:

Mențineți o greutate sănătoasă

Aparent, greutatea sporită poate scădea calitatea embrionilor şi există un risc sporit de a pierde sarcina în cazul în care ai ceva mai multe kilograme în plus.

Doctorii recomandă o dietă bogată în proteine, fibre, un consum potrivit de apă şi eliminarea alimentelor procesate.

De asemenea, mişcarea, în special exercițiile făcute în intervale scurte, la intensitate mare, încurajează eliminarea toxinelor prin transpirație, iar acest lucru ajută la protejarea sistemului reproducător în cazul ambelor sexe.

Mai uşor cu alcoolul şi cofeina

Alcoolul încurajează sporirea nivelului de toxine din organism, aşa că ar trebui evitat. Cofeina nu trebuie să depăşească 300 de mg pe zi dacă vrei să rămâi însărcinată.

Atenție la nivelul de stres

Încercările eşuate de a rămâne însărcinată pot fi stresante, aşa că n-ar strica să ai câteva tactici care să te ajute să eliberezi tensiunea.

Specialiştii spun că acupunctura ajută, întrucât relaxarea permite organismului să se concentreze asupra concepției.

Redu aşteptările în primele trei luni

Durează mai mult decât ai crede să îți pregăteşti organismul pentru sarcină. Nu poți să renunți astăzi la alcool, țigări şi cafea şi a doua zi să rămâi însărcinată garantat. Specialiștii spun că impactul acestor schimbări asupra procesului de formare a ovulului şi producției de spermă poate apărea în decurs de 2-3 luni de la începerea regimului de detoxifiere.

În plus, dacă ai luat anticoncepționale, durează o vreme până când ciclul menstrual revine la normal.

Nu exagerați cu sexul

Specialiștii spun că este suficient să încercați de trei sau patru ori pe săptămână şi în fiecare zi pe toată durata ovulației.