Cercetătorii de la Imperial College London spun că au găsit o legătură între pierderile repetate de sarcină și calitatea slabă a spermei. Un studiu publicat în revista Clinical Chemistry a analizat calitatea spermei a 50 de bărbați ai căror partenere au suferit trei sai mai multe pierderi de sarcină consecutive.

mamaplus

Oamenii de știință au demonstrat că sperma bărbaților ale căror partenere au pierdut mai multe sarcini a avut un nivel mai ridicat de leziuni ale ADN-ului. Această descoperire ar putea ajuta la conceperea unor noi tratamente de reducere a riscului avortului spontan.

Numai în Regatul Unit pierderea de sarcină recurentă afectează unul din 50 de cupluri. Dacă această cercetare poate ajuta la prevenirea chiar și a unor avorturi în viitor, ar face eforturile echipei de cercetare să fie un succes incontestabil. Pierderea de sarcină recurentă este definită ca pierderea consecutivă a trei sau mai multe sarcini înainte de a 20-a săptămână de sarcină. Se consideră adesea că aceasta este cauzată de probleme de sănătate cu care se confruntă mama, cum ar fi infecțiile și probleme ale sistemului imunitar.

Există molecule formate din celule în lichidul seminal, care protejează sperma de bacterii și infecții. Cu toate acestea, dacă concentrațiile sunt foarte mari, aceste molecule pot provoca leziuni semnificative celulelor spermatozoizilor. Bărbații care au avut probleme cu sperma, au avut o creștere de patru ori mai mare a cantității de specii reactive de oxigen.

Cercetătorii cred că obezitatea reprezintă alt factor care poate afecta calitatea spermatozoizilor pentru că nivelurile ridicate de grăsime din organism pot declanșa o creștere a speciilor de oxigen reactiv.

Sursa