Străbunicile noastre năşteau primul copil la vârsta de 16 ani, bunicile la 19, mamele noastre, conform statisticilor, cea mai mare parte dintre ele, între 21 şi 25 de ani, femeile moderne, de cele mai multe ori amâna să aibă copii pentru "mai târziu".
Pe primul plan pentru o femeie modernă stau: studiile, cariera și tendinţa de a avea o casă. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că în ultimii zece ani numărul femeilor gravide cu vârsta cuprinsă între 35-39 de ani a rescut aproape de două ori. Totuşi, există o vârstă ideală pentru a deveni mamă? La ce vârstă este recomandat să naştem primul copil?
Cand vine vorba despre această întrebare, majoritatea medicilor și a oamenilor de știință, sunt de acord că nu există o vârstă anume care ar putea fi identificată drept "vârsta ideală" pentru nașterea unui copil. De obicei, maturitatea, fizică și psihologică precum și stabilitatea financiară sunt principalele "cerințe generale", dar acesta poate fi prezente și până la 20 de ani atunci când se consideră a fi "prea devremel", dar și după 40 - atunci când se consideră a fi "prea târziu". Un lucru e cert, pentru fiecare femeie există o vârstă optimă,să dea naștere unui copil, şi anume atuncicând ea este pe deplin pregătită din punct de vedere fizic și psihologic să facă acest lucru.
Și totuși, există o cale de mijloc?
O femeie devine capabilă să rămână însărcinată din momentul maturizării sexuale ( 11-12 ani) și până la menopauză ( 48-50 ani), dar din punct de vedere anatomic, cea mai bună vârstă pentru a da naștere unui copil este considerată a fi între 20 și 25 de ani. În această perioadă, corpul unei femei este "plin" de sănătate și flexibilitate.
E de menţionat faptul că: potrivit statisticilor, la o femeie cu vârsta de peste 35 de ani capacitatea de a concepe un copil se reduce considerabil, prin urmare, ei îi va fi dificil să ducă sarcina și să dea naștere unui copil sănătos.
Pentru barbati, această limită de vârstă este mai mare. În prezent se efectuată în mod activ diferite studii pentru a afla influența vârstei asupra capacității de reproducere a bărbaților. Este dovedit faptul că la vârsta de 50 de ani, la bărbați se reduce semnificativ numărul de spermatozoizi, și, prin urmare, capacitatea de a fertiliza. Aşadar gândiţi-vă atunci când doriți să concepeţi un copil, să luaţi în considerare şi vârsta partenerului.
Important este ca un copil să fie dorit!
Nașterea unui copil este un lucru minunat şi foarte important. Dar un copil va aduce şi mai multă bucurie dacă nașterea lui a fost planificată și s-au luat în considerare toate condițiile necesare pentru asigurarea fericirii acestui copil dar și fericirea întregii familii. Planificare ar trebui să înceapă cu punerea la punct a suportului financiar al familiei, rezolvarea tuturor treburilor de serviciu, casnice şi tot ce ţine de bunăstare.
Viitorii părinţi ar trebui să fie gata ca în primii doi-trei ani să sacrifice totul de dragul copilului. Odată cu nașterea bebeluşului ei vor trebui să renunțe la multe lucruri: libertate, la distracţii, la călătorii mai ales la cele pe distanțe lungi şi de multe ori la dorințe sau vise care vor trebui amânate pe mai târziu. Toate acestea, pentru a avea grijă de noul membru al familiei. Dragostea, resursele materiale, spațiul de locuit și timpul părinţilor, toate trebuiesc împărţite acum cu noul membru al familiei. Aşadar în cazul în care ambii soţi îşi doresc un copil, vor trece mai ușor peste toate şi le va fi mai uşor să își îndeplinească îndatoririle, decât atunci când copilul ar veni ca o surpriză sau nu va fi dorit.