mamaplus

Tot mai multe femei au probleme cu glanda tiroidă după naștere. Ce explicație au medicii

-
//
17.02.2021

Imediat după naştere, proaspăta mamă poate suferi de tiroidită postpartum, o afecţiune trecătoare a glandei tiroide. De aceea, simptomele pot dispărea, de multe ori, fără a fi observate. Această afecţiune poate fi confirmată doar prin dozarea hormonilor tiroidieni din sânge. Deşi la majoritatea femeilor, la un an după naştere, valorile hormonilor tiroidieni revin la normal, o parte dintre acestea riscă să dezvolte hipotiroidism permanent.

Cauzele acestei afecțiuni nu sunt cunoscute, însă specialiştii suspectează o predispoziție genetică în a dezvolta disfuncții tiroidiene.

„Cu toate că tiroidita postpartum poate trece neobservată, unele femei pot experimenta simptome ale unuia dintre cele două sindroame, hipotiroidim sau hipertiroidism. Aşadar, pot apărea senzația de oboseală, frig, depresie, crampe musculare, guşa, kilograme în plus, în cazul hipotiroidismului, şi pierderea în greutate, palpitații, agitație, iritabilitate, slăbiciune musculară, în cazul hiper-tiroidimului”, explică dr. Eduard Circo, medic endocrinolog.

Dacă aveți astfel de simptome, cel mai bine este să vă adresați medicului de familie, pentru a vă îndruma către un endocrinolog. În cazul în care se confirmă această afecțiune, tratamentul se stabileşte individual de către medic şi tot acesta vă va sfătui ce conduită trebuie să adoptați, în cazul în care încă alăptați, deoarece tratamentul este medicamentos.