mamaplus

Tot ce trebuie să știi despre tăierea perineului sau epizotomia la nașterea naturală

0
//
21.04.2020

Acum mulți ani, epizotomia făcea parte din rutina oricărei nașteri naturale, însă în prezent este recomandată doar în anumite situații. Iată ce trebuie să știi despre momentele în care este necesară tăietura perineului la nașterea naturală.

O epiziotomie este o incizie făcută în perineu (o intervenție chirurgicală minoră), țesutul dintre deschiderea vaginală și anus, în timpul nașterii cu scopul de a ușura expulzia copilului și de a preveni complicațiile asociate unei rupturi vaginale. Tăietura se efectuează în timpul celui de-al doilea stadiu al travaliului, chiar înainte de a ieși capul copilului, apoi medicul folosește suturi pentru a repara incizia.

Deși era în trecut parte integrantă din nașterea naturală deoarece se consideră că ajută la prevenirea unor rupturi vaginale mai extinse și că se vindecă mai bine decât o ruptură perineală naturală, în prezent nu mai este cazul.

Se credea că procedura ajută la conservarea țesutului muscular și conjunctiv care susține planșeul pelvian. În momentul de față însă cercetările sugerează că nu previne aceste probleme, medicii ajungând la concluzia că nu există dovezi care să susțină că este utilă în majoritatea nașterilor; corpul unei femei reușește să se adapteze la expulzarea bebelușului și în cele mai multe situații tăierea peretelui vaginal nu este necesară pentru a grăbi procesul.

Situații în care este necesară epiziotomia

Epiziotomia nu este de obicei necesară într-o naștere sănătoasă, lipsită de complicații. Organizația Mondiala a Sănătății recomandă o epiziotomie doar dacă este necesară din punct de vedere medical. Cu toate acestea, dacă mama sau bebelușul se află în pericol sau se confruntă cu complicații, medicul poate efectua o epiziotomie pentru a face nașterea mai sigură.

Iată în continuare câteva dintre motivele medicale pentru care se poate impune:

 • Este prima ta sarcină
 • Ești o mamă cu vârstă înaintată
 • Ai un bebeluș extrem de mare
 • Bebelușul se află în prezentație pelviană sau în altă poziție de naștere provocatoare
 • Bebelușul pare stresat
 • Ți s-a indus travaliul
 • Ai avut parte de o naștere cu epidurală
 • Bebelușul trebuie să se nască rapid din cauza stresului sau a unei complicații la naștere precum compresia cordonului ombilical
 • Încep să se rupă țesuturile într-o zonă care poate cauza probleme viitoare de sănătate, precum aproape de uretra
 • Umărul bebelușului este blocat în spatele osului pelvian (distocie de umăr)
 • Bebelușul are un tipar cardiac anormal în timpul nașterii
 • Ai nevoie de o naștere vaginală instrumentală (cu ajutorul forcepsului sau al vacuum-ului)
 • Ai experimentat anterior o intervenție chirurgicală sau leziune la nivelul perineului

Cum funcționează epiziotomia

Dacă ai nevoie de o tăietură la nivelul perineului și nu ai primit niciun fel de anestezie sau efectul anesteziei a dispărut, sunt șanse mari să primești o injecție cu un anestezic local pentru a ți se amorti țesutul. Nu ar trebui să simți când medicul efectuează incizia sau repară epiziotomia, dar procesul de recuperare poate fi inconfortabil. Medicul va discuta cu tine despre diverse tehnici care te vor ajuta să îți îmbunătățești confortul pe măsură ce te vindeci.

Cele două tipuri de incizii care pot fi efectuate pentru epiziotomie sunt: incizie mediană (verticală) care se repară mai ușor dar are un risc mai mare de a se extinde în zona anală, incizie mediolaterală (într-un anumit unghi) care oferă cea mai bună protecție de la o ruptură extinsă care afectează regiunea anală, dar este de obicei mai dureroasă și mai dificil de reparat.

Procesul de recuperare după epiziotomie este inconfortabil și uneori incizia chirurgicală este mai extinsă decât o ruptură naturală. Infecția este posibilă, iar la unele femei epiziotomia conduce la durere în timpul contactului sexual în lunile de după naștere.

Pentru a preveni contaminarea rănii cu germeni din rect este important să te cureți după ce folosești toaleta din față în spate. În cazul epiziotomiei mediane incontinența fecală constituie o posibilă complicație. Suturile folosite pentru reparația epiziotomiei se absorb de la sine; pot fi necesare medicamente de tip analgezic sau laxative. Însă cremele sau unguentele nu s-au descoperit a fi eficiente pentru leziunile cauzate de epiziotomie.

Disconfortul se va îmbunătăți în mod progresiv, pe zi ce trece. Trebuie să apelezi la medic dacă durerea se intensifică, dezvolți febră sau rana produce o scurgere de tipul puroiului, care pot fi semne de infecție. Este important ca decizia de efectuare a epiziotomiei să aibă loc alături de pacientă, care să își exprime consimțământul clar cu privire la această procedură. Vor exista desigur și situații de urgență medicală în care medicul va lua decizia pe moment pentru binele mamei și al copilului, așa că este important să menții o mentalitate deschisă.