Starea sau sindromul baby blues este una dintre formele cele mai ușoare de depresie postpartum. Depresia postnatală este o condiție medicală care afectează majoritatea mămicilor după naștere.

mamaplus

Starea de baby blues apare în primele 3-4 zile de la naștere și dispare în maxim 2 săptămâni. Ea nu necesită intervenție medicală sau apelul la psiholog, deoarece dispare de la sine.

Ce este baby blues și cum se manifestă?

Psihologii numesc această stare un soi de trezire la realitate a mămicii și conștientizarea pasului făcut în urmă cu 9 luni. Perioada sarcinii este una emoționantă și copleșitoare, presărată cu multe momente minunate și emoții unice.

La capătul acesteia, după naștere, mămica realizează că viața ei se schimbă, că bebelușul pe care ea doar și-l imagina este acum în brațele ei, că este o responsabilitate mare și îi este teamă că nu va face față. Simptomele stării baby blues apar în maxim 3-4 zile de la naștere. Ele pot apărea brusc, din senin.

Aceste sentimente pot fi copleșitoare și se pot manifesta în diverse moduri, uneori mai ciudate:

  • oscilații emoționale;
  • stare de tristețe (sentimentul de părere de rău);
  • sentimente de vinovăție;
  • plâns inexplicabil;
  • stare anxioasă și ușor iritabilă;
  • oboseală și apatie;
  • insomnii

Cum depășești această stare?

Baby blues nu este o formă gravă de depresie și nu necesită ajutor de specialitate, la fel ca în cazul depresiei sau a psihozei pospartum. Ea dispare adesea de la sine cam în 2 săptămâni de la apariție.

Medicii avertizează că dacă simptomele se prelungesc mai mult de 2 săptămâni sau constați că acestea îți afectează activitățile cotidiene, este indicat să mergi la un consult de rutină. De asemenea, dacă simți nevoia să îți faci rău ție sau copilului apelează la ajutor medical. Starea ta poate degenera în forme grave ale depresiei de după naștere.

Sursa