Relația sexuală după naștere este un subiect destul de dificil deoarece atât bărbații cât și femeile își pierd apetitul sexual după acest eveniment din viața lor. Să ne gândim mai întăi, la actul în sine de a avea un copil. Din punct de vedere fizic, corpul femeii s-a schimbat… 

Femeia a acumulat un exces de greutate pe care va dori să-l piardă după nașterea copilului, ceea ce îi poate da o imagine de sine negativă. Nivelul hormonilor ei s-a schimbat dramatic, așa cum se întâmplă mereu în timpul sarcinii și imediat după aceea, poate i-au fost administrate medicamente (precum cele specifice epiduralei) ce pot inhiba și ele dorința de sex. 

Din punct de vedere psihologic, ea tocmai a trecut prin niște dureri mari și probabil este extenuată. Pe cât era de fericită și încântată că urma să devină mamă, acum este copleșită de o cantitate nemăsurată de griji. Este îngrijorată pentru bebeluș - dacă este bine? - și știe că o așteaptă o experiență cu totul nouă și diferită.

Lipsa de somn este aproape întotdeauna un factor important, deoarece trebuie să se trezească cineva pentru copil în toiul nopții. Programul ambilor părinți este schimbat în funcție de nevoile copilului, deci este posibil să nu rămână deloc timp pentru sex. 

Unii bărbați sunt îngrijorați de ideea de a face sex cu soția după naștere fiindcă se tem să n-o rânească fizic. Bărbatul nu are cum să știe cum se simte femeia tocmai după ce a dat naștere unui copil, iar sexul devine ultimul gând care îi trece prin cap. 

Care este totuși soluția?

Cheia este, desigur, comunicarea. Soțul și soția (sau bărbatul și femeia care tocmai au devenit părinți) trebuie să discute despre sentimentele lor cât de des se poate. Discutați despre posibilitatea de a face sex o dată sau de două ori pe săptămână, apoi intensificați ritmul pe măsură ce vă simțiți mai bine.

Este la fel de important să petreceți și timp fără bebeluș, oricât de teribil ar suna această idee la început. Angajați o bonă sau rugați pe cineva de încredere să stea cu copilul și ieșiți împreună pentru a petrece acest timp în doi. Este ușor să uitați de sex și căsnicie după nașterea copilului, însă încercați să vă mențineți sănătatea sexuală discutând despre toate acestea.

Mamele care au epiziotomii extinse, de exemplu până la rect sau la sfincterul rectal, sau până la zone sensibile cum sunt cele periuretrală și labială, pot resimți un disconfort mai mare, mai ales la urinare. În plus, mamele care au avut complicații postpartum, cum ar fi hemoragiile, au nevoie de mai mult timp pentru vindecare. 

Blocajul fizic – femeia poate simți discomfort din cauza durerilor

O epiziotomie trebuie și să fie reparată cu atenție de către medic pentru a minimiza durerea și a ajuta vindecarea. Uneori medicul suturează prea strâns, ceea ce face ca primele acte sexuale de după naștere să fie foarte dureroase. Ar putea fi necesar să dilatați deschiderea cu degetele. Folosiți puțin ulei de măsline și după câteva zile încercați să introduceți două degete în vagin. Poate necesita ceva timp și răbdare, dar aceste țesuturi pot fi din nou întinse.

Rareori, are loc o ocluzie a vaginului din cauza coaserii țesuturilor care nu trebuiau cusute. Acest lucru se întâmplă când există țesut care nu trebuie neapărat suturat. Dacă aveți impresia că deschiderea vaginului este foarte mică, o vizită la medic ar putea să lămurească lucrurile. Puteți folosi și o oglindă pentru a încerca să identificați problema.

Există femei care spun medicului că resimt încă efectele unei epiziotomii mari chiar și la un an după naștere. Deși acest lucru este foarte neobișnuit, este o altă îngrijorare de care trebuie să se ocupe medicii.

Cel mai bun sfat este să reveniți la medicul care a asistat la naștere și să-i solicitați o examinare care ar putea lămuri motivele durerii și disconfortului dumneavoastră. Ar trebui să mergeți la medic și cu partenerul dumneavoastră, astfel ca să cunoască și el situația și să înțeleagă motivele disconfortului dumneavoastră.