mamaplus

Reguli de îngrijire a pielii pentru mămici. Produse cosmetice recomandate după naștere

-
//
17.06.2020

În timpul sarcinii cele mai multe dintre femei se bucură de o strălucire aparte datorată pe de o parte intensității sentimentelor și senzațiilor și, pe de altă parte, mai prozaic, excesului de hormoni estrogeni în sânge.

După naștere, această luminozitate specială se estompează, intervin nopțile nedormite, suprasolicitarea și adesea deficitele de hidratare și de aport de minerale. Rămân vizibile petele pigmentare de sarcină, (melasmă), vasele dilatate și sparte pe picioare, abdomenul lăsat, vergeturile. Multe probleme pentru o persoană care nu are timp pentru ea!

Ce e de făcut?

Indiferent de anotimp, ferește-te de soare! Ai nevoie de o cremă hidratantă care, dacă se poate, să aibă deja factor de protecție solară sau măcar o textură de tip BB care să fie opacă și astfel să te ferească de ultraviolete și să mascheze în același timp neplăcutele pete brune de pe pomeți, frunte și zona mustății. Trebuie să știi că în primul an expunerea la ultraviolete a feței este cu desăvârșire interzisă, dacă nu vrei să riști să rămâi cu aceste pete. Folosește protecție solară chiar dacă ți se pare că aceste pete au trecut!

Împotriva cearcănelor, alege produse speciale care conțin cafeină, vitamina C sau vitamina K. Dacă ai un pic de timp, rade un cartof crud și pune-l într-un șervețel umed (din cele ale bebelușului) și stai cu el pe ochi 10 minute, atunci când doarme și puiul tău.

Curățarea pielii e foarte importantă: te agiți, transpiri, te umpli de praf și sebum. Când îi faci toaleta copilului, fură un șervețel și curăță-ți și tu fața. E primul și cel mai simplu pas spre o piele care să arate bine. Dacă arăți bine, te vei simți în general mai tonică și mai în formă.

Dacă ai un ten gras care își face de cap după naștere din cauza dezechilibrelor hormonale și te-ai umplut deja de coșuri, chiar dacă alăptezi poți folosi produse pe bază de peroxid de benzoil sau acid glicolic, dar nu cu acid salicilic. Cosmeticele trebuie să fie alese non-grase, dieta trebuie să se bazeze pe fructe, vegetale și apă.

Pentru toate aceste probleme, poți apela la microdermoabraziune medicală sau chiar la un tratament cu oxigen activ pentru curățarea și revitalizarea tenului.

Dacă îți cade părul după naștere, trebuie să mergi obligatoriu la medic. E posibil să ai o problemă serioasă, o anemie sau un deficit de fier după sarcină, ori o problemă hormonală care s-a accentuat. Nu trebuie să le lași să se agraveze. Medicul te va sfătui ce analize să faci, ce medicamente să iei (dacă este nevoie) și ce cosmetice să folosești ca părul tău să își recapete strălucirea și vigoarea.

Pentru vergeturi, de asemenea, e bine să te grăbești. Ele nu pot fi remediate cu succes decât când sunt încă roșii, deci în primele luni după naștere. Roșeața este semn că fibrele rupte încă nu s-au cicatrizat și se mai pot regenera și reface textura pielii. Până când te hotărăști să mergi la medic și să faci câteva ședințe de laser ca să le estompezi, continuă să folosești crema împotriva vergeturilor pe care o aveai din timpul sarcinii.

Același sfat este valabil și pentru cicatricea postcezariană. Dacă observi că în loc să se estompeze aceasta se îngroașă și devine proeminentă, rămânând roșie, trebuie să te prezinți la medicul dermatolog. Câteva ședințe de laser, complet nedureroase, vor readuce evoluția pe făgașul normal.

Varicele care s-au accentuat datorită presiunii sarcinii asupra sistemului vascular abdominal necesită folosirea de trofice vasculare pentru întărirea peretelui (Troxevazin, Venoton), dar și produse pe bază de heparină ca să ți se desumfle picioarele (de ex. Lioton). Vasele subțiri ca un păienjeniș se pot închide cu laserul, vasele mai groase pot fi sclerozate sau operate punctual, non-invaziv.

Deși cea mai mare parte a neplăcerilor estetice după naștere trec și singure, trebuie să intervii la timp, ca să te simți bine în pielea ta și să nu le permiți să lase urme care nu se mai pot șterge.