mamaplus

Oare trebuie să ai bazin mai lat ca să naști mai ușor? Explicația unui medic ginecolog-obstetrician

-
//
26.03.2021

Probabil ai auzit tot felul de păreri despre faptul că, dacă o femeie însărcinată este mai slabă și are bazinul îngust, va naște copilul cu siguranță, prin cezariană. Cu toate discuțiile, informațiile și presupunerile din jur, specialiștii spun totuși că astfel de cazuri sunt destul de rare. Potrivit medicului ginecolog-obstetrician Ioan Boleac, este dificil de măsurat cât de mult se poate dilata bazinul mamei. Pentru a înțelege mai bine procesul nașterii este important să cunoaștem câteva detalii anatomice ce țin de bazinul femeii.

“Noi deosebim trei strâmtori: superioară, mijlocie și inferioară. Fiecare dintre aceste strâmtori are niste diametre, care au niste valori normale, pe care le știm, iar provocarea e un fel de artă de a ști dacă prin bazinul acela poate să treacă sau nu copilul acela pe care l-ai estimat la ecografie, pe care l-ai măsurat, vizavi de craniu, de oasele lui, de calitatea abdominală. Măsurătoarea acestor diametre se bazează pe ceva subiectiv, ține de experiența medicului, deși există și un aparat care se numește perimetru și cu care putem să măsurăm anumite diametre sau distante, la gravidă totul se bazează, în principiu, pe tușeul vaginal”, a spus dr. Ioan Boleac, medic primar obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare FIV.

Și atunci ce înseamnă un bazin îngust sau chirurgical?

“Un bazin îngust sau chirurgical ar fi cel cu diametrul util sub 8,5, adică la strâmtoarea superioară, este cel dintre osul sacru și partea posterioară a osului pubic. În momentul în care vedem că diametrul acesta este sub 8,5, acesta se numește bazin chirurgical, nu se poate produce nașterea pe acolo decât pentru un făt foarte mic, la o vârstă la care ar putea trece pe acolo, însă nici atunci n-ar fi bine să-l stresăm cu așa ceva. În momentul în care bazinul are diametrul util între 8,5 și 9,5 este acel bazin la limita pe care facem o probă de travaliu, asta înseamnă o probă de naștere, așteptăm să vedem dacă acel copil o să treacă sau nu”, mai explică specialistul.