mamaplus

O moașă explică în ce situații este absolut necesară epiziotomia la naștere

-
//
26.04.2021

O epiziotomie este o tăietură făcută în perineu pentru a ajuta la nașterea copilului. Cu mai bine de 30 de ani în urmă se considera că epiziotomia previne apariția unor rupturi mai grave și este o manevră obișnuită în timpul nașterii naturale. Totuși oamenii de știință au demonstrat că epiziotomia nu este necesară în toate cazurile.

Potrivit moașei Vania Limban, epiziotomia este recomandată în cazul în care:

  • gravida se află la prima naștere și este mai în vârstă
  • distanța pubo-anală este mai mică de 6 centimetri
  • perineul a fost afectat la o naștere anterioară
  • copilul este într-o prezentația atipică
  • este un copil prematur
  • s-a detectat o suferință fetală
  • este nevoie de aplicarea unei manevre obstetricale (forceps, vacuum extractor)

Recomandări utile pentru viitoarele mămici, pentru întârirea mușchilor planșeului pelvian

”Începând cu momentul confirmării sarcinii și până la sfârșitul ei, sunt recomandate exercițiile Kegel. Înainte de a face aceste exerciții este bine ca femeia să aibă vezica golită. Pentru a conștientiza mușchii care trebuie contractați în timpul exercițiilor Kegel, se dă drumul la jetul de urină și se oprește la jumătate. Mușchii care se vor contracta pentru a face acest lucru posibil sunt sfincterul anal, uretra și vaginul, cei care vor trebui să fie contractați și în timpul unui exercițiu. Un exercițiu Kegel corect se face folosind respirația: expir – contracție, inspir – relaxare. În același timp, nu ar trebui să fie antrenați mușchii fesieri, abdominalia inferiori și aductorii.”, susține moașa Vania Limban.

Totodată, femeile care se pregătesc de o naștere naturală ar trebui să apeleze în timpul sarcinii la masajul perineal. Specialiștii spun că deși este practic imposibil să eviți complet ruperea vaginală, ai posibilitatea însă să diminuezi riscurile prin anumite metode non-invazive și foarte accesibile. Astfel, se pot evita anumite traume mai grave la naștere și este asigurat confortul mamei în timpul nașterii. 

Te-ar putea interesa și articolul Ginecolog-obstetrician: ”Masajul perineului în sarcină reduce riscul rupturii perineale”