Este binecunoscut fatul că nașterea prin intermediul operației de cezariană are și anumite consecințe ce țin de sănătatea și dezvoltarea ulterioară a copilului. Începând cu microbiota intestinală, sănătatea respiratorie și până la probabilitatea de a suferi de alergii sau tulburări imunologice și metabolice, nașterea prin cezariană are numeroase dezavantaje.

Însă, pe lângă aceste aspecte, modul în care o femeie naște la prima sarcină poate influența viitoarele sarcini. Potrivit unui studio, dacă o femeie aflataă la prima sarcină naște prin cezariană, se vor reduce considerabil șansele de a mai rămâne însărcinată cu cel de-al doilea copil.

Pentru realizarea studiului publicat în JAMA Network Open, cercetătorii și-au propus să analizeze dacă după o prima naștere prin cezariană, probabilitatea de a concepe un al doilea copil este mai mică decât după o naștere naturală.

În vederea realizării studiului au fost analizate 2.423 de femei care au născut primul copil prin cezariană. Acestea aveau la momentul nașterii vârste cuprinse între 18 și 35 de ani și se aflau la prima sarcină.

Potrivit rezultatelor obținute după analizarea cazurilor și a istoricului medical al femeilor s-a descoperit că nașterea prin cezariană al primului copil duce la o probabilitate mai mică de a rămâne din nou însărcinată în următorii trei ani.

Studiu, efectuat în primii trei ani după prima naștere

Este important de menționat că studiul a fost efectuat doar în primii trei ani de după prima naștere. Au fost însă luați în considerare diverși factori care ar putea influența o a doua sarcină, dar și posibilitățile de concepție ale fiecărei femei.

Cercetătorii menționează că există anumite condiții precum supraponderabilitatea sau obezitatea, dar și vârsta înaintată a gravidei, care duc la o rată mai mare de nașteri prin cezariană. Cu toate acestea, ținând cont de acești factori, posibilitatea conceperii celui de-al doilea copil în primii trei ani de după naștere a fost mai scăzută în cazul femeilor care au născut prin cezariană.

Mai mult, potrivit sudiului, posibilitatea de a rămâne însărcinată după prima naștere prin cezariană le afectează și pe femeile care folosesc tratamente de fertilitate sau fertilizare in vitro, pentru a avea un copil, spre deosebire de cele care apelează la aceleași metode, dar nasc natural.

Deși nu se știe care este cauza exactă care duce la o scădere a șansei de a concepe un al doilea copil după o naștere prin cezariană, cercetătorii menționează că este posibil că acest lucru să fie cauzat de un defect care poate rămâne în zona cicatricii. S-a dovedit că acest defect poate duce la scăderea fertilității și la imposibilitatea ca ovulul fecundat să se implanteze, în 61% dintre cazurile femeilor studiate.