Masajul perineal previne rupturile la naştere

Una din temerile pe care le are o femeie înainte de naştere este cea legată de rupturile inclusiv cele de perineu, care pot interveni în timpul naşterii. Deci cum să le previi?

Cu cât pielea, este mai elastică cu atât mai puţin este predispusă să se rupă la întindere. Pentru ca pielea să fie cât mai elastică, trebuie să se consume alimente bogate in vitamina A (morcovi, spanac, dovleac, etc), și E (ulei de măsline, germeni de grau, tarate).

Unul din cele mai populare tipuri de profilaxie a rupturilor de perineu la naştere este masajul perineal. Pentru masaj pot fi folosite diferite uleiuri, ţinute în prealabil la o baie de aburi.

Acest tip de masaj poate fi făcut de însăşi femeia gravidă, dar cel mai indicat ar fi sa-l facă viitorul tată. În primul rînd femeia se va putea concetra la ceea ce simte şi va învăţa să se relaxeze, iar în al doilea viitorul tăric, participă şi el la proces ceea ce contribuie la crearea unor relaţii şi mai durabile între soţi.

Puteţi începe a  face acest tip de masaj indiferent de termenul de sarcină. În termenele mici de sarcină, este recomandat ca masajul să fie făcut o dată la 7-10 zile, iar începând cu a 28 săptămână, o dată la 5-7 zile. În săptămâna a 36 peste o zi, iar începând cu cea de-a 38 se recomandă ca masajul să fie făcut în fiecare zi.

Se recomandă ca masajul să fie făcut seara, după duş.

Cum să faci masaj?

Spălați- vă bine pe mâini . Ungeți cu ulei labiile mari şi exteriorul perineului. Introduceţi unul, sau două degete ( anterior înmuiate în ulei)în vagin, dar nu mai mult de  2-3 cm. Masaţi peretele din spate a vaginului (cel care este lângă anus ), apăsând  şi tremurând ușor. Continuați să faceți acest lucru timp de 1 minut . Apoi faceţi o pauză pentru câteva secunde și începeţi din nou. În timpul masajului  femeie trebuie să simtă o tensiune dar să încerce să se relaxeze. Relaxarea este foarte importantă pentru viitoarea naștere. Aceste exerciții vă vor ajuta să învăţaţi să vă relaxaţi în timpul contracţiilor,  ceea ce va uşura considerabil nașterea. Respirați iar când expirati încercați să vă relaxați tot corpul. Relaxați-vă mușchii feței, abdomenul, şi desigur, zona perineului.

E important să începeţi anume cu faţa şi să vă mişcaţi uşor în jos. Când faţa este relayată, e mai uşor să relaxezi şi ceilalţi muşchi.

Durata masajului trebuie să fie de 10-15 minute. În timpul lui nu trebuie să simţiţi niciun fel de discomfort, dar mai ales durere. Doar tensiune şi furnicături.

Apoi, ungeţi cu ulei şi masaţi labiile mici.

Practicat în mod regulat,  masajul perineal va face pielea elastică, iar muschii vor învăţa cum să reacționeze corect la tensiunea, de exemplu, să se relaxeze cât mai mult posibil. Şi să nu uitam de efectele  plăcute ale acestui masaj;)).

Autor: Elena Elle