mamaplus

Este bine sau nu să faci mai mult de două cezariene? Explicația unui ginecolog-obstetrician

0
//
20.01.2021

Din anumite motive, cum ar fi infecțiile sau alte particularități ale viitoarei mame, medicul ginecolog-obstetrician ar putea recomanda nașterea prin intermediul operației de cezariană. Ei bine, și ce se întâmplă dacă se ajunge la cea de-a treia naștere? Dat fiind faptul că printre femei circulă zvonul că ar fi un risc să faci mai mult de două cezariene, am zis noi să limpezim un pic lucrurile și am căutat opinia unui specialist competent, care a explicat ce se întâmplă de fapt în astfel de situații.

”Depinde de starea uterului femeii. Dacă în urma operaţiei de cezariană nu sunt întărite prea tare ţesuturile uterului, dacă uterul are elasticitate, se poate da curs la rugămintea unei femei să nască prin cezariană. Am făcut şi eu şi cinci cezariene la o femeie. Dacă nu există indicaţii medicale care să impună cezariana, noi recomandăm naşterea naturală. Mai ales că anestezia peridurală înlătură durerile la naşterea pe cale naturală. Naşterea naturală face bine şi mamei, şi bebeluşului.”, susține medicul primar obstetrică-ginecologie Ciprian Cristescu.

Totodată, specialistul a vorbit și despre vârsta optimă la care ar trebui să aibă loc prima naștere.

”În general, vârsta cea mai potrivită pentru naşteri este până la 35 de ani, atunci anatomia femeii este optimă. Nici naşterile la vârste prea mici, la 14-15 ani, nu sunt recomandate, aparatul genital nu este complet maturizat. În privinţa anticoncepţionalelor, în afară de prezervativ se pot utiliza, la recomandarea medicilor, şi anticoncepţionale hormonale. S-au realizat pastile care reunesc mai multe efecte hormonale.”, a mai adăugat dr. Ciprian Cristescu.