Cercetătorii au descoperit că femeile care nu au nevoie de anestezia epidurală la naștere pot fi purtătoare ale unei variante genetice rare care le oferă un prag mult mai mare pentru durere. Doar una din 100 de femei au aceasta genă, care reduce capacitatea celulelor nervoase de a trimite semnale de durere către creier, au descoperit cercetătorii de la Universitatea din Cambridge.

Gena acționează ca o epidurală naturală și poate explica de ce nașterea este o experiență mai puțin dureroasă pentru un număr mic de femei. Oamenii de știință au trecut un grup de femei, toate născuseră fără a solicita ameliorarea durerii prin epidurală, printr-o serie de exerciții pentru a le testa rezistența la disconfort, inclusiv aplicarea căldurii și presiunii pe brațe și cerându-le să își țină mâinile în apa înghețată.

O genă descoperită recent reduce capacitatea celulelor nervoase de a trimite semnale de durere către creier. În comparație cu un alt grup de mame care au cerut ameliorarea durerii cu ajutorul epiduralei, au descoperit că acestea au un prag mult mai mare în a suferi durerile.

„Este neobișnuit ca femeile să nu solicite aer sau epidurală pentru ameliorarea durerii în timpul travaliului, în special atunci când nasc pentru prima dată. Când am testat aceste femei, era clar că pragul lor de durere a fost, în general, mult mai mare decât la celelalte femei”, a spus dr. Michael Lee, lector al diviziei de anestezie de la Universitatea din Cambridge.

Codul genetic a fost apoi explorat – iar oamenii de știință au găsit o variantă unică la o celulă care a fost prezentă la multe dintre femeile care nu au avut nevoie de anestezie în timpul nașterii.

A implicat gena KCNG4, care ajută la producerea de proteine care au creat o „poartă”, controlând semnalul electric care curge de-a lungul celulelor nervoase și în creierul nostru. „Sensibilitatea acestui agent de gardă la semnalele electrice care aveau capacitatea de a deschide poarta și de a porni nervii a fost redusă de varianta rară”, au descoperit cercetătorii.

„Nu numai că am identificat o variantă genetică ce stă la baza diferitelor sensibilități la durere, dar sperăm că acest lucru poate deschide căi de dezvoltare a noilor medicamente pentru a gestiona durerea”, a adăugat coautorul Frank Reimann, profesor de endocrinologie la departamentul de biochimie clinică din Cambridge.