Hormonii circulă prin corp în permanență, iar în majoritatea timpului nu îi observăm până când unul ajunge să domine, moment în care îi acordăm atenție. Acest lucru se întâmplă în situația în care gravidele se confruntă cu frisoanele travaliului, descrise ca ”tremurat incontrolabil”.
Medicul specialist în obstetrică-ginecologie din cadrul Spitalului Providence din Portland, Desiree Bley, subliniază că „frisoanele travaliului sunt asociate schimbărilor hormonale, răspunsului adrenalinei și a temperaturii. Suntem cu toate dierite, prin urmare unele femei se confruntă cu ele, în vreme ce altele nu. Am avut o pacientă care și-a mușcat limba din cauza că dinții îi clănțăneau extrem de tare”.
Ce se întâmplă de fapt?
În timpul travaliului, oxitocina (fie rezerva naturală din corp sau cea administrată pe cale intravenoasă în cazul travaliului indus) conduce la contracții uterine, însă unele femei experimentează de asemenea contracții musculare la nivelul picioarelor, spatelui, brațelor și picioarelor. Prin adăugarea unor cantități mari de hormoni de stres precum adrenalina, cortizol și epinefrina și ca urmare a schimbărilor rapide hormonale specifice travaliului și nașterii și altor substanțe chimice din corp care fluctuează, nu poate să rezulte decât o serie de reacții fizice care se aseamănă șocului.
Fie că naști pe cale naturală, ai făcut epidurală sau cezariană, sunt șanse să te confrunți cu acest fenomen. Unele femei tremură, transpiră, plâng, vomită sau se scarpină și se confruntă cu simptome care de care mai ciudate.
Pe lângă hormonii menționați, alte motive pentru declanșarea tremuratului pot fi:
– efortul fizic pe care îl face corpul – organismul tău depune un efort uriaș pentru a expulza bebelușul, ceea ce crește temperatura corporală, iar când naști se încearcă reglarea temperaturii apărând frisonul.
– incompatibilitatea de grup sanguin – există păreri care susțin că o cantitate mică din sângele fetal poate intra în contact cu sângele mamei în travaliu, ceea ce poate declanșa frisonul.
– embolismul de lichid amniotic – este o situație gravă care apare când lichidul amniotic intră în contact cu fluxul sanguin al mamei. Apare de obicei în timpul nașterii sau imediat după ea. Efectele apar brusc și includ tensiune arterială redusă, frisoane și convulsii.
– administrarea de fluide intravenos – în anumite situații se poate introduce un cateter intravenos, pentru a introduce în corpul mamei fluide sau medicamente, care duc la senzații de frig și frisoane; se întâmplă deoarece lichidele sunt mai reci decât temperatura normală a corpului și când intra influențează procesul de reglare internă a temperaturii.
– infecții. Unele femei se confruntă cu febra în travaliu (peste 100 grade) și naștere din cauza unei infecții, iar corpul încearcă să o elimine. Este exact același proces pe care îl observi când ai gripă. Medicul trebuie să te monitorizeze cu atenție și să trateze orice semn de infecție.
Pot fi de ajutor o baie cu apă caldă sau înfășurarea în pături calde, prin relaxarea oferită mușchilor. În caz contrar, medicul poate recomanda un medicament pentru stoparea frisonului, însă doar în cazuri extreme. În esență, frisonul acesta reprezintă un fenomen normal, natural, însă realmente deranjant.
Sursa