mamaplus

Cum va fi la a doua naștere? Expulzie mai rapidă și alte detalii surprinzătoare

0
//
21.01.2020

Mamele care au adus pe lume mai mulți copii mărturisesc că cea de-a doua naștere este de regulă mai ușoară decât prima și asta se datorează mai multor factori:

Travaliul va fi mai scurt

Media travaliului unei femei care naște pentru prima dată este de 18 ore. Spre deosebire de orele lungi de „chin”, cea de-a doua naștere are un travaliu mai scurt, media fiind de 8 ore. Bineînțeles că durata diferă de la femeie la femeie, însă marea majoritate declară că cea de-a doua naștere a fost mai rapidă în comparație cu prima.

Din moment ce ai născut o dată, mușchii și ligamentele se vor relaxa mai rapid în timpul celei de-a doua nașteri, iar copilul va coborî mai ușor. Dilatația se va produce de asemenea mai rapid.

Expulzia va fi mai rapidă

Mușchii și ligamentele au învățat deja „meseria” din prima experiență a nașterii, iar cea de-a doua expulzie va fi mult mai rapidă decât prima.

Bineînțeles că fiecare femeie este diferită, însă media în ceea ce privește durata expulziei este între 20 de minute și 3 ore pentru prima naștere. Spre deosebire de aceasta, a doua expulzie se petrece în cea mai mare parte a cazurilor în mai puțin de o oră.

Travaliul poate începe mai devreme

În general, o sarcină durează în jur de 40 de săptămâni, iar data probabilă a nașterii este stabilită în funcție de prima zi a ultimului ciclu menstrual. Mamele care nasc pentru prima dată duc sarcina, în medie, până la 41 de săptămâni și 2 zile. Mamele care nasc pentru a doua oară nasc mai repede, media fiind de 40 de săptămâni și 3 zile, cu aproximativ o săptămână mai devreme.

După cea de-a doua naștere, contracțiile uterine se simt mai tare

Multe femei experimentează contracțiile uterului timp de 3-5 zile după naștere, mai ales în timpul alăptării. Când bebelușul se atașează la sân, corpul eliberează oxitocină, hormonul responsabil pentru legătura specială care se creează între mamă și bebeluș. Acest hormon ajută uterul să revină la dimensiunea inițială mai repede.

Ești mai încrezătoare, mai sigură pe tine – la naștere și în ceea ce privește creșterea copilului.

Chiar dacă cea de-a doua naștere va fi diferită de prima, ai mai trecut o dată prin acest proces și ai idee la ce trebuie să te aștepți. Ai încredere că corpul tău e pregătit să treacă prin asta și știi că așteptarea și durerea merită din plin.

Vei ține în brațe cea mai dulce răsplată. În cazul celui de-al doilea copil, mamele au declarat că s-au bucurat mai mult de maternitate întrucât au fost mai relaxate și au avut mai multă încredere în forțele proprii decât la primul copil.