Pe măsură ce corpul tău se pregătește pentru a aduce copilul pe lume, se vor produce modificări importante inclusiv la nivelul microflorei vaginale (totalitatea microorganismelor care colonizează vaginul). Astfel, structura acesteia se va schimba și va crește prezența bifidobacteriilor (bacterii „bune”, care fac parte dintre probiotice- microorganisme vii cu efecte benefice asupra sănătății ).
Odată ce micuțul tău va părăsi mediul steril din burtica ta, va veni în contact cu ele prin canalul de naștere. Bifidobacteriile sunt de fapt primele bacterii care vor coloniza microflora sa intestinală (totalitatea bacteriilor, virusurilor, fungilor și altor microorganisme găzduite de interiorul intestinului), punându-i în mișcare sistemul imunitar chiar de la nivelul mucoasei intestinale, prevenind aderarea agenților patogeni și contribuind la descompunerea laptelui matern în substanțe benefice sănătății sale. Laptele matern stimulează și el dezvoltarea bifidobacteriilor grație compoziției sale (oligozaharidele sunt cele ce „hrănesc” bifidobacteriile, prezente și ele în laptele matern).
De altfel, bifidobacteriile se găsesc, în mod natural, într-o proporție covârșitoare (cam 90%) în microflora intestinală a bebelușilor și a copiilor până la 3 ani. Copiii născuți printr-o naștere naturală au posibilitatea de a-și forma o diversitate ridicată a bacteriilor „bune”, care le vor coloniza microflora intestinală. Nu numai că bifidobacteriile se vor remarca în mod special prin abundența lor, dar au și roluri extraordinare pentru organismul copilului tău, precum:
- Stimulează funcționarea sistemului imunitar și elimină bacteriile nocive din microflora intestinală;
- Ajută ca microflora intestinală să se mențină intactă, diminuându-se astfel și riscul de infecții;
- Contribuie la absorbția nutrienților;
- Sprijină sintetizarea unor vitamine esențiale (cum ar fi vitamine din grupul vitaminelor B sau vitamina K);
- Diminuează riscul de apariție a diareei (atât cea infecțioasă, cât și cea generată de administrarea de antibiotice);
- Favorizează un tranzit intestinal echilibrat (diminuează riscul de apariție a constipației).
Raportându-te la asemenea beneficii, vei putea să îți dai seama de ce administrarea de probiotice pe bază de bifidobacterii va fi binevenită pentru copilul tău încă din primul său an de viață. Dintre aceste bifidobacterii, cele care conțin Bifidobacterium animalis (subsp. lactis BB-12) ajută la restabilirea microflorei intestinale și cresc rezistența corpului în fața infecțiilor întărind răspunsul imunitar în fața unei amenințări.