mamaplus

Cercetătorii au demonstrat: O parte din copil rămâne în mamă, după naștere

0
//
15.11.2019

Se spune că, atunci când devii mamă, copilul tău va fi prezent în inima ta pentru totdeauna. Și este perfect adevărat. Iar lucrul acesta s-a demonstrat și din punct de vedere științific. Cercetătorii au arătat că materialul genetic al bebelușului rămâne în corpul mamei ani buni după naștere.

Acest transfer al celulelor de la un caracter distinct genetic la mamă se numește microchimerism fetal. Cu alte cuvinte, este o amprentă pe care bebelușul o lasă „amintire” locului în care și-a petrecut 9 luni. Aceste rămășițe din celule nu rămân în uter, ci migrează către alte organe.

Asta se întâmplă în timpul fiecărei sarcini, chiar și în cazul celor care se termină cu un avort spontan, potrivit cercetătorului dr. Amy Boddy. Celulele s-au dovedit a fi prezente în organele mamelor timp de decenii după naștere, cum se precizează pe site-ul mother.ly.

„În prezent, nu știm dacă și ce impact au celulele fetale asupra sănătății mamei, în timpul sau după sarcină. Aceste celule pot fi pur și simplu subproduse ale sarcinii și să nu aibă vreun impact asupra corpului mamei”, spune dr. Boddy.

Specialistul afirmă că celulele migrează prin placentă la mamă pentru a sprijini copilul după naștere prin alăptare și legătura mamă-copil și mai spune că cercetătorii sunt foarte interesați de modul în care celulele copilului reușesc să rămână în corpul mamei zeci de ani după sarcină, deoarece răspunsul ar putea avea un rol în continuarea cercetărilor transplantului de organe și a bolilor autoimune.

„Am propus o idee conform căreia aceste celule fetale pot fi utile în transferul resurselor copilului după sarcina. Acesta este un cadru teoretic bazat pe biologia evoluționistă. Imaginați-vă ca fătul stabilește un fel de poliță de asigurare în interiorul mamei pentru a se asigura că există resurse după naștere", a spus dr. Boddy.

Celulele fetale sunt la fel ca celulele stem?

Unele studii arată că celulele fetale, care sunt asemănătoare cu celulele stem, pot contribui la vindecarea rănilor din corpul mamei sau pot proteja împotriva bolii Alzheimer.

Există lucrări care indică faptul că acestea au un rol în dezvoltarea artritei reumatoide. Înțelegerea microchimerismului fetal ar putea fi, de asemenea, benefică pentru tratarea problemelor legate de alăptare și poate chiar de tulburările psihologice asociate cu sarcina.

Deși sunt multe întrebări fără răspuns despre microchimerismul fetal, cel mai plăcut este să știi că porți în tine, pentru totdeauna, o parte din copilul tău.