mamaplus

Ce simți atunci când fătul coboară în pelvis și se declanșează nașterea?

-
//
08.11.2021

Discuțiile despre semnele nașterii și travaliu le vei purta cu medicul tău în cadrul unei consultații la 36 de săptămâni, deoarece din acel moment nașterea se poate declanșă oricând. Totodată din acel moment nu mai putem vorbi despre prematuritate, deoarece în cazul unei nașteri copilul este perfect adaptat pentru viață extrauterină, afirmă medicul ginecolog-obstetrician Silviu Istoc.

Sunt mai multe feluri prin care organismul ne poate da de înțeles că a venit momentul mult așteptat. În unele cazuri pot să apară contracții de pretravaliu. Acestea pot fi deosebite de contracțiile unui fals travaliu, însă pentru o pacientă care se află la prima naștere această diferențiere poate fi destul de dificilă.

Semne care anunță declanșarea nașterii

  • Bebelușul coboară în pelvis. Cu câteva zile înainte – chiar o săptămână – poți simți că respiri mai ușor și ai dureri în zona inferioară.
  • Pierderea unei cantități mici de sânge. Această mică sângerare este dată de dilatația colului. Orice sângerare este anormală în timpul sarcinii, iar dacă se întâmplă, trebuie să mergi la spital.
  • Apar contracții regulate. Contracțiile care prevestesc începutul travaliului se repetă la un interval regulat de timp. Aceste contracții nu se calmează și devin tot mai lungi, mai puternice și mai frecvente.
  • Ruperea membranelor (ruperea apei). Vei avea o pierdere bruscă de lichid pe cale vaginală, necontrolabilă, care poate să aibă loc chiar în somn. Mergi imediat la spital. Este posibil să înceapă travaliul.

Cum îți dai seama că au început contracțiile?

O contracție este reprezentată de întărirea mușchiului uterin ce are ca rezultat creșterea presiunii intrauterine și împingerea copilului către col. Această întărire a mușchiului uterin este dureroasă în pretravaliu și se simte că o durere destul de severă în partea de jos a abdomenului. Este o durere care apare din senin, durează aproximativ 30 de secunde și dispare din senin; după o contracție nu se mai simte nimic, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

”În momentul în care este prezentă această durere, abdomenul este tare, are o consistență crescută, aproape ca aceea a genunchiului. Aceste dureri apar sporadic pe parcursul ultimului trimestru, însă ceea ce e specific debutului de travaliu este faptul că aceste contracții sunt și regulate, ele se repetă la un interval regulat de timp. Asta spre deosebire de falsul travaliu, care e caracterizat de contracții repetate care totuși sunt neregulate. Sunt ba la 5 minute, ba la 30, apoi iarăși la 10 minute, nu au o frecvență bine stabilită.

Sfatul meu este că, dacă aveți asemenea tip de durere să vă opriți din orice activitate fizică, să încercați să vă întindeți poate, și să le monitorizați. Dacă ele se repetă la un interval regulat și dacă acest interval este mai mic de 10 minute, este foarte probabil să fie un debut de travaliu, iar sfatul meu este să mergeți direct la spital.”, subliniază medicul ginecolog-obstetrician Silviu Istoc.

Nu toate travaliile pornesc prin contracții

Nu de puține ori un travaliu poate să înceapă prin ruperea bruscă a membranelor, ruperea apei în termeni populari. Atunci când se rup membranele, pacienta constată o pierdere bruscă de lichid pe cale vaginală, necontrolabilă, care poate să aibă loc chiar în somn. Această pierdere este continuă - odată rupte membranele, lichidul amniotic se scurge incontinuu.

”Dacă s-a întâmplat să aveți o asemenea pierdere de lichid, sfatul meu este să mergeți la spital - este foarte posibil să înceapă travaliul. Uneori ruperea membranelor nu este chiar atât de evidentă și se simte că o pierdere de secreție mai apoasă, însă într-o cantitate foarte redusă. Dacă aveți dubii, atunci puteți folosi un tampon cu vată simplă, aplicat local. După o oră - două se verifică acest tampon - dacă el este îmbibat de lichid înseamnă că s-au rupt membranele, daca este doar o mică pată pe suprafața lui înseamnă că este doar o secreție mai apoasă.”, afirmă medicul ginecolog-obstetrician Silviu Istoc.

Dacă aveți dureri în mod repetat la nivelul abdomenului, la intervale regulate și mai mici de 10 minute, mergeți la spital. Dacă aveți o pierdere necontrolată de lichid pe cale vaginală, mergeți la spital. Dacă aveți sângerare pe cale vaginală, mergeți la spital. Este foarte probabil să înceapă travaliul!