mamaplus

Ce simt gravidele atunci când se rupe apa și ce ar trebui să facă în primul rând?

-
//
01.10.2021

Dacă urmează să naști pentru prima oară, te bântuie probabil imaginea cu tine într-o bâltoacă de apă, panicată și dornică să ajungi cât mai repede la maternitate. Așa vedem în filme și ne imaginăm că în viață se întâmplă întocmai.

Adevărul este că ruperea apei nu se întâmplă chiar atât de dramatic cum vezi în filme.. În viața reală procentul este atât de mic încât nu merită luat în calcul. La fel cum nu luăm în calcul posibilitatea de a avea un accident atunci când ne urcăm într-un avion. Şi asta din cauza faptului că numai în mai puțin de un sfert de cazuri ruperea apei se întâmplă înainte să înceapă durerile naşterii. De fapt, în foarte multe situații doctorii sunt cei care provoacă ruperea membranei. 

Câtă apă curge atunci când se rupe apa?

S-ar putea, într-adevăr, să fie o cantitate mare şi să calci într-o baltă care a venit chiar dintre picioarele tale. Nu este ca atunci când urinezi şi poți controla. 

Multe femei experimentează ruperea apei ca pe un firicel de apă călduță care curge de-a lungul piciorului. Ba este chiar posibil să crezi că s-a întâmplat să urinezi pe tine. Incontinența urinară este o problemă pe care o întâlneşti adesea în sarcină. 

Multe femei au asemănat ruperea apei cu senzația pe care o ai atunci când ai menstruație. Aşa că nu este deloc aberant să porți absorbante atunci când pleci de acasă şi eşti în ultimele săptămâni de sarcină. 

Există ceva care să te prevină când se va întâmpla?

Cu toate că nu există niciun semn de înștiințare că urmează să se rupă apa, ştii totuși data probabilă a naşterii și asta te-ar putea ghida cumva ca să fii mai precaută și mai atentă la noile senzații pe care le ai. De altfel, unele femei spun că au simțit un fel de pocnitură atunci când s-a rupt membrana.

Ce simți când se rupe apa?

Când se întâmplă în mod natural, te poți mira că nu simți nimic. De fapt este posibil să dormi şi nici măcar să nu te trezeşti. Dar ruperea apei poate să însemne şi începutul travaliului. Aşa că inițial poate să fie simţită ca un moment de uşurare, ca şi cum burta nu ar mai sta aşa, să pocnească. Dar apoi să fie urmată de durere dată de contracții. 

Ruperea apei se poate întâmpla însă şi după ce contracțiile au început de mai multă vreme. Dacă ea are loc în mijlocul travaliului mamele l-au considerat un moment foarte plăcut, de linişte, pace.

Primul lucru pe care ar trebui să-l faci atunci când te asiguri că într-adevăr s-a rupt apa este să-l suni pe medicul care va asista nașterea. El te va ghida și îți va spune ce ai de făcut în continuare.