mamaplus

Ce le lipseşte copiilor născuţi prin cezariană? Răspunsul şocant al cercetătorilor

-
//
23.07.2021

Oamenii de ştiință ştiu că bebeluşii născuți prin cezariană prezintă un risc sporit de a suferi de un număr de afecțiuni, printre care astm şi diabetul de tip 1, pe măsură ce înaintează în vârstă. Acum, cercetătorii de la Universitatea Alberta din Canada au studiat dacă bacteriile din intestin joacă un rol.

Cercetătorii au descoperit diferențe între bacteriile aflate în tractul intestinal al bebeluşilor născuți prin cezariană şi cele aflate în tractul intestinal al bebeluşilor născuți natural. Specialiştii cred că aceste diferențe microbiene pot avea, de-a lungul întregii vieți, consecințe asupra sănătății copiilor.

Intestinul persoanelor adulte este populat de miliarde de bacterii „prietenoase” care ajută în procesul de digestie şi care ne protejează de patogeni, însă nou-născuții nu au aceşti microbi. În mod normal, prima expunere a copilului la bacterii are loc atunci când acesta traversează canalul vaginal al mamei sale.

Bebeluşul este acoperit cu bacterii, iar o parte din acestea sunt înghițite. De asemenea, bebeluşul obține alte bacterii de la mama sa în urma alăptării. Astfel, intestinul copilului începe să fie populat cu bacterii benefice care joacă un rol crucial în dezvoltarea sistemului imunitar.

Un copil care se naşte prin cezariană pierde această „scufundare” inițială în bacterii. Mai mult, femeile care nasc prin cezariană tind să amâne alăptarea, iar de obicei doctorii le prescriu antibiotice pentru a preveni infecțiile în zona inciziei.

Experții bănuiesc de ceva timp că bebeluşii născuți prin cezariană sunt colonizați de alte tipuri de bacterii decât ceilalți nou-născuți. Anumite tipuri de bacterii din microbiom, însă, sunt dificil de crescut într-un vas de cultură în laborator. Abia recent, în urma progresului realizat în domenii precum secvențierea ADN-ului, ce permite identificare genetică rapidă a unei bacterii individuale, oamenii de ştiință pot să efectueze o investigație detaliată a microbilor care trăiesc în noi.

S-ar putea să te intereseze și articolul La nașterea prin cezariană microbiota copilului se formează abia după 6 luni.