Multe femei consideră că nașterea modernă nu mai este emoțională și spirituală, așa că tot mai multe caută alte opțiuni, cum ar fi nașterea lotus. Îngrijirea adecvată a mamelor și a bebelușilor este o prioritate a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Aplicarea procedurilor de sănătate bazate pe dovezi științifice a redus riscul global de deces matern de la 1 deces la 73 de femei la 1 deces la 180 de femei. Acesta este motivul pentru care părinții trebuie să fie bine informați atunci când decid cum vor să își aducă copilul în lume. Nașterea lotus include practici care nu sunt bazate pe dovezi științifice.
Ce este o naștere lotus?
Acest tip de naștere se concentrează pe lăsarea cordonului ombilical intact după nașterea copilului. Bebelușul va rămâne atașat de acesta și de placentă până se detașează singur. Acest lucru apare, de obicei, între a treia și a zecea zi după naștere. Placenta necesită spălare pentru a îndepărta sângele rămas și este învelită, de obicei, într-un material absorbant, cum ar fi un scutec. În cele din urmă, este frecată cu sare și plante aromatice pentru a-i regla umiditatea și a preveni mirosurile neplăcute.
Originea acestei practici
Nașterea lotus poartă numele lui Clair Lotus Day, care în 1974 a observat că cimpanzeii nou-născuți se separă în mod natural de placentă. Acest lucru a ridicat întrebări despre modul în care ne ocupăm de placentă în timpul nașterii.
Scopul cordonului ombilical și al placentei
Sarcina nu s-ar putea întâmpla fără placentă, deoarece acționează ca o barieră și împiedică sistemul imunitar matern să atace copilul ca și cum ar fi un corp străin. În plus, oxigenul și toți nutrienții de care copilul are nevoie pentru propria dezvoltare provin de la mamă prin placentă și cordonul ombilical. După naștere, copiii vor trage oxigen în plămâni, care va ajunge apoi în sânge.
Beneficiile atribuite nașterii lotus
Primul beneficiu al nașterii lotus este prevenirea anemiei la copil, deoarece nu va exista nicio întrerupere a trecerii sângelui din placentă. Există, de asemenea, prezumția că nu există niciun risc de infecție, deoarece cordonul ombilical este încă atașat. Totuși, acestea sunt simple ipoteze, deoarece nu există dovezi științifice care să le susțină.
Riscurile nașterii lotus
De fapt, nașterea lotus este riscantă și majoritatea profesioniștilor o descurajează. Atât timp cât nu există dovezi solide în favoarea sa și există rapoarte despre cazuri în care a reprezentat un pericol pentru nou-născuți, nu este nici etic, nici fezabil să o recomandăm.
Nu este adevărat că nu există niciun risc de infecție pentru bebeluș deoarece nu se taie cordonul. Placenta în descompunere poate deveni o sursă de bacterii. Au fost raportate cazuri de omfalită (infecție a ombilicului) și sepsis (infecție a sângelui).
În plus, un flux necontrolat și permanent de sânge din placentă poate duce la icter (îngălbenirea ochilor și a pielii), policitemie (prea multe celule roșii în sânge care determină creșterea vâscozității sângelui) și tromboză.
Recomandări privind nașterea lotus
- Informează-te din surse credibile și discută doar cu un medic de încredere.
- Tipul nașterii (vaginală sau cezariană) va depinde de istoricul tău medical, de dezvoltarea sarcinii și de bunăstarea bebelușului. Va fi mai ușor să decizi dacă gastionarea gestației a fost atentă și ai fost supusă tuturor testelor indicate.
- Nu naște acasă, cu excepția cazului în care sarcina are risc scăzut.
- Accesul ușor la un centru de sănătate este esențial. Funcționarea rețelei de sănătate nu este aceeași în toate țările. Până la 40% din sarcinile cu risc scăzut se pot complica în momentul nașterii.
- Medicii recomandă cu insistență pregătirea pentru naștere, inclusiv planul de naștere și cursurile prenatale.
OMS recomandă, de asemenea, întârzierea tăierii cordonului ombilical. Aceasta constă în a nu prinde sau tăia imediat cordonul ombilical, ci a aștepta cel puțin un minut după nașterea copilului pentru a face acest lucru. Excepția este reprezentată de nou-născuții care necesită sprijin respiratoriu. Tăierea întârziată a cordonului ombilical previne anemia și alte boli grave.