mamaplus

Ce este metoda Bonapace și cum te ajută să ameliorezi durerea în timpul travaliului

0
//
12.04.2021

Femeile care au născut pe cale naturală pot confirma faptul că travaliul este o experiență dureroasă. Contracțiile musculare, precum și presiunea asupra colului uterin și a vaginului forțează limitele corpului femeii și provoacă dureri intense. Metoda Bonapace pentru pregătirea nașterii este o nouă tehnică care încearcă să reducă în mod natural durerile travaliului.

Metoda Bonapace a fost creată în Quebec, Canada de Julie Bonapace, expertă în terapia durerii. Această metodă este un proces educațional pentru a învăța cum să gestionezi tehnicile de reducere a durerii în timpul travaliului, fără a fi nevoie de tratament farmacologic sau intervenții medicale.

Conform studiilor efectuate de Dr. Bonapace la Universitatea din Québec, metoda Bonapace reduce intensitatea durerii și disconfortului la naștere cu 45%.

Metoda Bonapace constă în trei mecanisme principale:

  • controlul sistemului nervos central, care include respirația, relaxarea și distragerea atenției pentru a modula durerea.
  • stimularea nedureroasă, cum ar fi masajul ușor al spatelui între contracțiile travaliului. Analgezia creată prin masajul ușor se bazează pe teoria Gate Control.
  • controlul durerii, care urmărește să producă o ușoară durere în alte zone ale corpului pentru a estompa durerea travaliului. Atunci când creierul caută sursa noii dureri, eliberează endorfine în tot corpul, cu excepția zonei noi. Endorfinele ameliorează durerile cauzate de naștere.

Medicul specialist evaluează durerea femeii la fiecare 15 minute în timpul nașterii pentru a ști ce tehnică ar trebui să aplice.

Învățând în cuplu

În cadrul metodei Bonapace, formarea și participarea tatălui sunt esențiale, deoarece acestea o ajută pe mamă să-și controleze respirația și este însărcinat cu masarea și aplicarea presiunii pe spate, mâini și picioare.

Pentru a învăța să folosească tehnicile metodei Bonapace, mama și tatăl încep să studieze și să se antreneze de la 6 luni de sarcină. Cursurile constau în 8 ore de predare a metodei Bonapace și 8 ore de informații cu privire la metodele tradiționale de naștere, sarcină și refacere.

Educație

Cu cât există mai multe cunoștințe despre sarcină și naștere, cu atât este mai ușor de gestionat durerea. Dr. Bonapace recomandă utilizarea mai multor tehnici, deoarece nevoile mamei se pot schimba în timpul nașterii.

Activitatea în timpul travaliului

Durerea ajută la reglarea corpului și facilitează trecerea bebelușului prin pelvis. Atunci când acea durere dispare odată cu administrarea de analgezice sau anestezice, senzația și comunicarea fizică dintre mamă și bebeluș se pierd.

Mantre

Mantrele ajută relaxare și concentrare. De fapt, „ohm-ul” ajută la respirație și deschide diafragma, ceea ce creează spațiu în pelvis pentru trecerea bebelușului.

Masaj

Atunci când se creează o senzație stimulatoare în zona dureroasă, semnalele de durere care sunt transmise creierului sunt blocate. Masajele pentru spate, coapse și picioare ajută la relaxarea întregului corp.

Apă

La temperatura potrivită, apa ajută la relaxarea mușchilor. Efectele apei asupra corpului blochează semnalele de durere care sunt trimise către creier. Astfel, experții recomandă băi în apă în toate etapele sarcinii și chiar în timpul travaliului.

Gheață

Când încep contracțiile, poți pune mâinile sau picioarele într-un recipient umplut cu gheață și apă. Durerea „minoră” cauzată de gheață ajută la eliberarea endorfinelor care acționează ca un calmant al durerii. Prin urmare, durerea cauzată de contracții va scădea imediat.

Acupunctură

Mai multe studii au dovedit efectele calmante ale acupuncturii. În metoda Bonapace pentru pregătirea nașterii, acupunctura este utilizată atunci când durerea este mai mai intensă pentru a crea un al doilea punct dureros.

Vorbitul cu sine

Gândurile creează emoții care afectează corpul. A vorbi cu tine însăți te va ajuta să-ți reduci stresul.

Tehnica de libertate emoțională

Această tehnică combină medicina tradițională chineză și psihologia. Acesta constă în aplicarea acupuncturii pe anumite puncte specifice în timp ce îți exprimi emoțiile și explici durerea din momentul nașterii. Acest lucru reduce nivelul cortizolului, hormonul cauzator de stres.